Diyet BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İLE İLGİLİ HER ŞEY

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İLE İLGİLİ HER ŞEY

74
Bağışıklık-sistemi
Bağışıklık-sistemi

Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Hangi Gıdalar Tüketilmelidir? 

meyve-vitamin-meyvesuyu
meyve-vitamin-meyvesuyu

Bağışıklık Sistemi Nedir? 

Bağışıklığımızı nasıl güçlendireceğimizi öğrenmeden önce bağışıklık sistemi nedir? iyi tanımak ve vücudumuz için önemini kavramak gerekmektedir.

Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma mekanizmasıdır aslında. Vücudumuza giren yabancı bir organizma ilk olarak bağışıklık sistemi ile karşılaşır. Eğer bağışıklık sistemi, giren mikro organizmanın düşman olduğuna karar verirse vücudumuza girmesine izin vermez.

Organizmayı tanımaya ve nasıl savaşacağına karar verir ve savaşmaya başlar. Bağışıklık sistemi doku, organ, hücre ve proteinlerden meydana gelmiş bir sistemdir. 

Bağışıklık sisteminin tepki vermesi için dışarıdan gelen patojenle temas etmesi yeterlidir. Bağışıklık sistemi patojen denilen yabancı mikroorganizmayı öldürecek olan antikorları bırakır.

Serbest kalan antikorlar patojene yapışır ve yok edene kadar bırakmaz. Sonuçta ya kendi ölür ya da zararlı mikro organizma ölür. 

Bağışıklık-Sistemi -Nasıl Güçlenir
Bağışıklık-Sistemi -Nasıl Güçlenir

Kanımızdaki ak pulcuklar, bağışıklık sistemimizin askerleridir. Beyin tarafından programlanır ve tam donanımlı olarak virüs ve mikroplarla savaşır. Ama bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu askerlerin güçlü ve donanımlarının tam olmasıyla doğrudan alakalıdır. 

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? 

Düzenli Hayat 

Bağışıklık sitemi vücudun savunma kalkanıdır. Peki, biz bu savunma kalkanımızı nasıl güçlendirebiliriz? Her işin başında olduğu gibi bağışıklık sistemi için de düzen çok önemlidir.

Düzenli bir hayat sürdürmek bağışıklık sisteminizin hastalık yapıcı patojenler karşısında bir sıfır önde olması demektir. 

uyku-duzeni
uyku-duzeni
  • Uyku düzeni  

Uyku ve yemek düzeni ile dinlenme zamanları yerli yerinde olan bir hayat yaşayan insanların hastalanma oranları düzensiz hayat yaşayan insanlara göre daha düşük seviyededir.  

  • Sigara  

İçmeyen insanların bağışıklığı sigara içenlere oranla çok daha güçlüdür. Bu bağlamda sigara içilmesi bağışıklık sistemine doğrudan müdahale etmek ve hastalıklara davetiye çıkarmaktır. 

saglikli-kiloya-sahip-olmak
saglikli-kiloya-sahip-olmak
  • İdeal kiloya yakın olmak

İnsanların beden kitle endeksleri İdeal Kilo oranda veya ideal orana yakın olursa bağışıklık sistemleri daha güçlü olur. 

duzgun-el-yikama-ile-hijyen
duzgun-el-yikama-ile-hijyen
  • Hijyen kurallarına uymak. 

Doğru el yıkama ve vücut temizliğini gerçekleştirmek ve ağız bakımını düzgün yapmak çoğu hastalığı daha vücudumuza girmeden bertaraf eder. El yıkamada 20Saniye, diş fırçalamada 2 dakika kurallarına uymak faydalı olacaktır. 

Duzenli-spor-yapmak
Duzenli-spor-yapmak
  • Düzenli spor yapmak.  

Az da olsa düzenli bir spor bağışıklığımız için elzemdir. Haftada üç gün yarım saat yürüyüş veya her gün 15 dakika kültürfizik hareketleri yapmak da aynı etkiyi sağlar. 

  • Stresi azaltmaya çalışmak ve doğru beslenme rejimi bağışıklık sistemini güçlendiren önemli değişkenlerdir. Ama bu değişkenlerin düzgün yönetilmesi zaman zaman desteklenmesi gerekmektedir. 
Beslenme-Ve-Bağışıklık-ilişkisi-uzum
Beslenme-Ve-Bağışıklık-ilişkisi-uzum

Beslenme Ve Bağışıklık ilişkisi 

Beslenme ve bağışıklık arasında çok sıkı bir bağ vardır. Beslenme düzenimize ve beslenme rejimimize ekleyeceğimiz bazı besinler sayesinde bağışıklık sistemimize destek olmak mümkün mü? Elbette mümkündür.

Her çeşit besinden yeteri kadar yemek dengeli beslenme rejiminin temel prensibidir. Ancak bazı özel zamanlarda bazı besinlerden daha fazla almak bağışıklık sistemimize destek çıkmamıza yardım edebilmektedir.

Bu besinler içerdikleri bazı vitamin ve mineraller nedeniyle savaş sırasında vücut savunma sistemimizin güçlü bir şeklide karşı koymasını sağlamaktadır. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Hangi Gıdalar Tüketilmelidir? 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini içeren meyve ve sebzeler bol miktarda tüketilmelidir. 

Bunlardan meyve grubunda, portakal özellikle kan portakalı, greyfurt, limon, çilek,  mandalina, nar,  üzüm, kivi ve ananas bulunur. 

C vitamini içeren sebze grubunda ise brokoli, Brüksel lahanası, Karnabahar, bezelye, domates, kırmızıbiber, yeşilbiber, maydanoz ve ıspanak bulunmaktadır. 

Kefir de bağışıklık sisteminin en yakın dostlarından biridir. Kefir nasıl yapılır? Kefir yapmak için süt, kavanoz ve kefir mayasına ihtiyaç vardır.

karnabahar-sebze-vitamin
karnabahar-sebze-vitamin

Kavanoza konulan süt kefir mayasıyla buluşturulur. Bundan sonra en az 8 saat beklemek ve kefiri mayadan ayırmak için süzmek gereklidir. Mayadan ayrılan kefir içilmeye hazırdır.  

sarimsak-saglikli-yasam
sarimsak-saglikli-yasam

Sarımsak ve zencefil de bağışıklık dostu yiyeceklerdir. Sarımsak antioksidan ve mikrop öldürücü özellikleri olan bir besindir.

Kokusu nedeniyle yemekten imtina etsek de faydasını inkâr edemeyiz. O nedenle hemen her gün 1-2 diş sarımsak sarımsak yemek hastalıklarla savaşmada bağışıklık sistemimize avantaj sağlayacaktır. 

bitter-siyah-aci-cikolata
bitter-siyah-aci-cikolata

Bitter çikolata, şekersiz olduğu sürece tüketilebilir. Teobromin adlı madde içerdiğinden serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır. 

Bütün bu yazılanlara dikkat edildiği sürece bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için gerekenleri yapmış olacağız. Ancak bunlara ek olarak bir de sağlık bilgisi kurallarına dikkat etmek gerekmektedir.

Eller 20 saniye boyunca yıkamak ve her gün banyo yapmak, kıyafetlerimizi her gün değiştirmek, ağız hijyenine dikkat etmek, özellikle dışardan geldiğimiz kıyafetleri havalandırmak önemli birer hijyen detayıdır. Asla da atlanmamalıdır. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz