Diyet KIŞ DİYETİ NASIL YAPILMALI? ÖĞÜNLER LİSTESİ

KIŞ DİYETİ NASIL YAPILMALI? ÖĞÜNLER LİSTESİ

176
kis-diyeti-tarifleri-ogunleri
kis-diyeti-tarifleri-ogunleri

Kış Diyeti Nasıl Yapılmalı? Kış günlerinde metabolizma yavaşladığı için kış diyeti ayrı bir önem taşır. Havalar soğuduğu için Vücut yağ yakma hızını en aza indirir. Böylece yenilen her besin vücutta depolanır.

Hareketler de kısıtlı olduğundan gittikçe kilo almaya başlanır.  Kilo kontrolünü yapılmazsa aşırı kilo alımı gerçekleşir. Sonra alınan kiloları yaza girerken. 

Her yıl aynı kısır döngüde alınır verilir kilolar. Ani kilo verdiren diyetlere yönelir sonra insanlar telaşla. Bu ani Kilo verme diyetleri vücudun dengesini alt üst eder. Hormonların terazisini bozar.

Zamanla çeşitli hastalıkların kapıyı çalmasına neden olur. Aslında yapılması gereken birden kilo vermek değildir. Kış aylarında kilo alımını kontrol edebilmektir. Bununla ilgili pek çok diyet önerisi bulunabilir.

Ama Kusursuz Diyet yaparken sağlığımızdan olmamaya özen göstermeliyiz. Her bulunan ya da duyulan diyet yapılmamalıdır. Peki, iyi bir kış diyeti nasıl olmalıdır? 

Kışın Neden Zor Kilo Verilir? Başlıklı Yazımızda ilginizi Çekebilir

Diyet ile 10 Kilo Zayıflama Önerileri – Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

Kış Diyeti Tarifi 

İyi bir kış diyet tarifi veren diyetisyenler su ve sıvı tüketimini aynı yaz günlerindeki gibi düzenlerler. Çünkü metabolizmanın sorunsuz çalışması için su çok önemlidir.

Düzenleyiciler grubunda yer alan su kış diyeti tarifi verirken vazgeçilemez bir unsurdur. Sebze, balık ve salatanın yanında kuru yemiş ve kuru meyveler de ara öğün olarak verilmektedir. 

kis-diyeti-icin-saglikli-dogru-sebzeler-neler
kis-diyeti-icin-saglikli-dogru-sebzeler-neler

Lahana çorbası kış diyet programında mutlaka yer almalıdır. Çünkü lahana yağ yakar. Hatta sabahları lahana ve maydanozu kaynatıp suyunu içersek hem yağlardan hem vücuttaki ödemden kurtulmak mümkündür.

Çünkü çözünen yağ idrarla dışarı atılır. Bu kaynamış sebze suyunu içmekte zorlanılırsa içine limon sıkıp içilebilir. 

Kış sebzeleri genelde yağ yakıcı ve metabolizma hızlandırıcı özelliktedir. Kış diyetinde kış sebzeleri önemli yer tutar. Kereviz, lahana, brokoli, pırasa, ıspanak, pazı ve Brüksel lahanası kış sebzeleridir. 

Kış diyetinde Omega 3 asla ihmal edilmemelidir. Çünkü Omega 3 en iyi balıktan alınabilir. Kışın balık bolluğu yaşadığından bu konuda şanslı bir ülkedeyiz.

Kış Diyetinde Doğru Meyve Sebze Tercihleri için Kış Diyetinde Hangi Meyve Sebze Yenir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Balık seçiminde de yağ oranı düşük olanları tercih etmek gerekir. Ya da yağlı olan tercih edildiyse ızgarada pişirmelidir. Diğerleri için fırın ve yağsız tavada pişirmek doğru bir tercih olacaktır. 

kis-diyetinde-balik
kis-diyetinde-balik

Balığın yanında mutlaka salata olmalıdır. Salata içine mor lahana koyulabilir. Ancak havuç tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü havuç çok fazla şeker ihtiva eder. Limon sıkılmaması da aynı nedenden dolayıdır. Çünkü limon da meyve olarak değerlendirilir. 

Yağ asitleri bağışıklık sistemimiz için çok önemlidir. D vitamini kaynakları olan;  tahıl grubu, portakal ve karaciğer yemeye dikkat edilmelidir.  

Yağ Yakıcı ve İştah Kesici Kış Çayı Tarifi – Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

Kış Diyet Listesi Örnek 

Sabah

Kalkar kalkmaz eğer varsa ılık lahana- maydanoz suyu içilmelidir. Eğer yoksa ılık su içilmesinde fayda var. 

kis-diyeti-tam-bugday-ekmegi
kis-diyeti-tam-bugday-ekmegi

Kahvaltı 

Bir dilim tam buğday ekmeği, ekmeğin yarısı kadar yağsız ve tuzsuz peynir, 5 adet zeytin, 1 haşlanmış yumurta ve yeşil salata şeklinde düzenlenir. Salataya limon yerine elma sirkesi konulmalı ve zeytinyağı en fazla bir tatlı kaşığını geçmemelidir. 

kis-diyeti-meyveler
kis-diyeti-meyveler

Ara öğün 

Ara öğün olarak, sabah kahvaltısı ile öğlen yemeği arasında 1-2 adet kuru meyve, bir avuç kuru yemiş şeklinde yenebilir. Bir bardak ayran da içilebilir. 

kis-diyeti-beyaz-et-izgara
kis-diyeti-beyaz-et-izgara

Öğlen 

Öğlen yemeği ile kahvaltı arasında en fazla 4 saat olmalıdır. Ara öğünden en fazla 2 saat sonra, iki adet köfte, et, balık ve ya tavuk yanında yeşil salata ile yenmelidir. Çorba olarak lahana çorbası, brokoli çorbası ve ya kereviz çorbası tercih edilebilir. Eğe çorba varsa ekmek yenmemelidir. 

Ara öğün 

Yoğurt ve ya meyve 

kis-diyeti-yesil-sebze-yemekleri
kis-diyeti-yesil-sebze-yemekleri

Akşam 

Sebze yemeği ve salata ya da bakliyat, mantar çok canınız çekerse bulgur pilavı 2 yemek kaşığı her akşam olmamak kaydıyla yiyebilirsiniz. Kepekli makarna ve erişte, kabuklu pirinç pilavı çok az da olsa tüketebileceğiniz karbonhidratlardandır. 

Gece yemekten sonra pek bir şey önerilmez. Ancak çok acıktım uyuyamıyorum derseniz ilk haftalar bir çay bardağı leblebi ve 1 çay bardağı süt içebilirsiniz. Gece meyve tüketimi çok doğru bir tercih değildir. 

Yağ Yakıcı ve İştah Kesici Kış Çayı Tarifi – Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

Kış Diyeti İçin Püf Noktaları 

Bol su tüketmekte zorlanacağınız için suyun içine bir çubuk tarçın koymak suyun tadını daha hoş bir hale getirir. Böylece daha çok su içilebilir. Ayrıca tarçının şeker dengeleme özelliği vardır. 

kis-diyetinde-su-tuketimi
kis-diyetinde-su-tuketimi

Sabah kahvaltısındaki haşlanmış bir yumurta yerine yağsız tavada omlet yapılabilir. Yumurtanın toplam 165 kalorisinin 150’si sarısında 15’i beyazında bulunur. Üç günde bir 1 tam yumurta yerine 10 tane yumurtanın beyazı tüketilebilir. Hem bol bol kalsiyum alınmış olur. 

kis-diyetinde-yumurta-varmi
kis-diyetinde-yumurta-varmi

Meyve seçiminde asla büyük olanları seçmemelidir. Küçük seçilirse gün içinde iki tane meyve tüketilebilir. Hem şeker dengesi hem de nefis terbiyesi için faydalıdır. 

Davet yemeklerine katılma zorunluluğu oluşursa bir önceki ve ya bir sonraki öğünü hafifletmek gereklidir.

Örneğin akşam yemeğe davetli olunursa öğlen sadece salata yenmesi yeterli olacaktır. Aileden birilerinin de diyete ortak olması destek açısından iyidir. 

Her diyet öncesinde bir iç hastalıkları uzmanına başvurmak gereklidir. Diyet konusundan bahsetmek doktor için yeterli olur. Gerekli testleri yapar ve size tavsiyeler verir.

Hatta tansiyon, şeker, kalp gibi diyet yapmaya engel olabilecek hastalıklar varsa bunların tespit edilebilmesi çoğunlukla bu aşamada olur. O zaman mutlaka bir diyetisyenden yardım alınarak diyet yapılmalıdır.

Kış Detoksu ile 1 haftada 3 kilo verin – Kış Diyeti – Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

Makale :Nazarca Özel Editör- Video kaynak: Diyetisyen Ayşe Tuğba ŞENGEL

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz