Tatil TÜM GÜZELLİKLERİ İLE İSTANBUL BÜYÜKADA

TÜM GÜZELLİKLERİ İLE İSTANBUL BÜYÜKADA

43
istanbul-buyukada-gezi

Büyükada konumu ve tarihi ile hem İstanbul’un hem de prens adalarının en büyük göz ağrısıdır. Kızılçam ağaç türleriyle çevrilmiştir. Antik dönemde bilinen ama hakkında pek bir bilgi edinilemeyen prens adaları, o zaman halkın adaları olarak tanımlanırdı.

Ta ki 1930 yılında Rum mezarlığı yakınlarında Büyük İskender’in babasına ait altınların bulunması ile bir takım bilgilere ulaşıldı. Prens adaları ismini bir tarihçiye göre 569 yılında imparatorun buraya yerleşmesiyle almıştı. 

buyukada
buyukada

Büyükada aslında bir sürgün yeriydi. Bizans döneminde buralarda manastırlar yapılmış. İmparatorlar, patrikler, buradaki manastırlara sürgün olarak gönderilir ve asla geri dönemezlermiş. Yani Büyükada’nın tarihi önemi Bizans kaynaklarında fazlaca bulunmaktadır.

Büyükada, taht kavgaları ve siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle devlet görevlilerinin gönderilip işkence gördüğü yer olarak biliniyor. 

Büyükada, haçlı seferlerinde çok ağır tahrip edilmiş, Osmanlı egemenliğinin burayı ele geçirmesiyle birlikte ise değerini kazanan bir yere dönüşmüştür. 

buyukadada-gorulmesi-gereken-yerler
buyukadada-gorulmesi-gereken-yerler

İstanbul’un fethi ile Türk nüfusu artmıştır. Buna rağmen Rumlarla birlikte çok dostane bir şekilde yaşamışlardır. Buraya yerleşen zengin Türkler sayesinde ada, şimdi hayranlıkla bakılan o konaklar ile donatılmış.

Cumhuriyetle birlikte de önemini hiç kaybetmedi. 1984 yılında sit alanı kabul edilerek daha fazla betonlaşmasına izin verilmedi. Fazlasıyla yokuşlu yollara sahip olan adada bisiklet ve faytonlar hep revaçtaydı.

Mersin Kızkalesi Yazımıza da bakabilir ve Gezi Seyahati için fikir edinebilirsiniz.  

Büyükada’da Görülmesi Gereken Yerler  

Prens takım adaların en büyüğü olan Büyükada, Marmara bölgesinin de önemli tatil mekanlarından sayılır. Araç gürültüsünden uzak, yeşilin ve maviliğin bol olduğu huzurlu bir yerdir.

Tatil ve Gezileriniz de Evcil Hayvan Kabul Eden Oteller ve Tesisleri görmek için bu yazımıza bakınız.

Günü birlik gittiğinizde tam anlamıyla dolaşmaya zaman yetmeyecektir ama yine de birkaç güzergahtan bahsedelim. 

Aya Yorgi Kilisesi :Aya Yorgi Kilisesi çok meşhur ve adayla özdeşlemiş bir kilisedir. Küçük bir kilise iken 1905 yılında yanına eklentiler yapılarak büyütülmüştür. Ortodoks inancının büyük bir simgesidir.

Nisan ve Eylül aylarında burada dualar edilir. Eğer bu dualar gerçekleşirse de kiliseye zeytinyağı verilir. Buraya yürüyerek çıkmanız bu inanış için ayrı bir önem taşıyor. 

Rum Yetimhanesi :Dünyanın en büyük ahşap yapısı olmasına rağmen dimdik ayakta duran bu yapıyı canlı gözlerle görmeniz gerekmektedir. 1898 yılında otel olarak inşaata başlamış ancak II. Abdülhamid tarafından onaylanmayınca satışa çıkarılmıştır.

Rum patriği tarafından aldırılan bu bina tam 53 yıl Rum yetimhanesi olarak kullanılmıştır. 1964 yılından sonra kullanılmayan ve ona rağmen hala ayakta duran yapıyı liste başı yapmalısınız. 

Reşat Nuri Güntekin’in Evi :Yaşar Reşat Nuri Güntekin ailesiyle birlikte burada yaşamıştır. Çok güzel bir şekilde restore edilen köşk 3 katlıdır. Yazar’a ait eşyalar ve resimleri sergilenmektedir.  

Musluman-ve- Rum-Ortodoks-Mezarliklari
Musluman-ve- Rum-Ortodoks-Mezarliklari

Müslüman ve Rum Ortodoks Mezarlıkları Müslüman mezarlığında eski zamanların pek çok tanınmış kişisi burada yatmaktadır. Burası sıradan bir mezarlık değildir. Geniş bir alanda oturup dinlenebileceğiniz alanlar ve tarihi kalıntılar yer almaktadır. 

Büyükada Rum Ortodoks mezarlığında ise patrik Hrisantos ve imparatoriçe İrene’nin yattığı biliniyor. Ada’da yaşayan Rumlar hakkında bilgi edinebileceğiniz bir yerdir. 

Meryem Ana Kilisesi :İhtişamlı bir kilise olan Meryem Ana kilisesi ziyaretçileri bekliyor. Yabancı turistler gibi yerli turistlerinde heyecanla görmek istedikleri bir kilisedir. Çan kulesinin güzelliği ve mimari estetiği ile gidilmesi gereken yerlerdendir. 

Hamidiye Camii :1895 yılında II. Abdülhamid tarafından hizmete açılmıştır. Tek şerefeli bir minareye sahiptir. İki tarafında hilal bulunan sekiz köşeli motif ise tavanı süslemektedir. Çinilerin kullanımında ağırlık olan Hamidiye Camiini görmeniz gerekmektedir. 

Çeşme Gezi Listesi ile İzmir Çeşme Hakkındaki tüm bilgiler Tatilciler ve bu güzel yeri görüp tanımak isteyenlere.

Büyükada Tarihi Mekanlar ve Yerler

Dil Burnu :Dilburnu bir piknik mesire yeridir. Adaya gidip piknik yapmadan dönülür mü? Mutlaka hazırlıklı gidin. 2 koy arasında yer alan bölge 500 metreye 100 metre bir alana sahiptir. Ormanlarla kaplı bu alandan gitmek istemeyeceksiniz. 

Adalar Müzesi :İstanbul’un ilk kent müzesidir. Belgeler, fotoğraflar ve sesli kayıtlarla birlikte adeta bir tarih yatıyor. Bu müzeyi ziyaret ederek Büyükada hakkında çok daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 

buyukada-adakule
buyukada-adakule

Büyükada Adakule

Hızır İlyas tepesinde yer alan bu kule pek çok kimse bilmez. 202 metre yüksekliğinde olan yapıya ulaşmak çok zor değil. Büyük bir kısmını faytonla geçebiliyorsunuz.

Lunapark gazinosundan sonra yaklaşık 1 km mesafeyi ise yürümeniz gerekiyor. 2006 yılında restore edilen bu yeri mutlaka görmeniz gerekiyor. Gördükten sonra zaten kafanızda yeni fikirler oluşacaktır. 

Görüldüğü gibi Büyükada’da gidilecek pek çok yer bulunuyor. Bu yerlerden sadece birkaç tanesinden bahsettik. Birbirinden eşsiz köşklerini incelemeyi ihmal etmeyin.

İlginç mimarili yapılar ve adanın plajlarını da listeye ekleyin. Yüzmeyi seviyorsanız da mutlaka Ada’da yüzün. Büyükada sokaklarında dolanmak yaz aylarında çok sıkıntılı olsa da kışın çok daha büyük keyifler alabilirsiniz. 

Büyükada’da Yapılacak Aktiviteler 

Özellikle İstanbul’da yaşayan insanlar için bu keşmekeşten kurtulmanın en kısa yolu Büyükada’dır.

Buraya kaçarak bütün o araçların gürültüsü ve yaydığı kötü havadan kurtulursunuz. Yapılacak birkaç aktivite ile enerji depolarsınız. Günü birlik gidildiğinde; 

  • Ormanlarla kaplı adanın en tepe noktasında piknik yapabilirsiniz.  
  • Bisiklet turu ile tüm adayı rahatlıkla gezebilirsiniz. 
  • İstanbul’a dışardan bakarak fasıl eşliğinde balık yiyebilirsiniz. 
  • Tarihi köşkleri gezerek, fotoğraflar çektirebilirsiniz. 

Büyükada’da Yenilecek Yemekler 

Buyükada’da-Yenilecek-Yemekler
Buyükada’da-Yenilecek-Yemekler

Gürültüden uzak doğayla iç içe olma imkanı veren Ada’da yemek için alternatifleriniz fazlasıyla bulunuyor. Sadece rağbet biraz yüksek olduğu için fiyatlara yansıyor. O yüzden iyi araştırıp gitmekte fayda var. Birkaç mekanı yakından inceleyecek olursak; 

  • Ada Kahvaltı :Bir Rum köşkün bahçesinde olan bu yer, ağaçların altında, küçük masalarda ve pozitif çalışanlarla iyi bir kahvaltı mekanıdır. Sınırsız kahvaltı seçeneği ile iyi bir alternatif sunan Ada kahvaltı da doymadan kalkmak yok. Bol bol yürüyecekseniz iyi bir enerji deposu yeridir. Acuka, peynirli omlet ve baharat katılmış zeytinyağını mutlaka deneyin. 
  • Beyaz Bahçe Restoran :Denize sıfır noktada olması nedeniyle çokça tercih edilen bir mekan özelliğindedir. 100 kişi kapasiteli Beyaz bahçe restoran da yerli, yabancı içki çeşitleri ve canlı müzik bulunmaktadır. Fiyat olarak biraz pahalıdır. 
  • Prinkipo Meyhanesi :Adını, Adanın eski isminden alan Prinkipo, akşamı Büyükada otellerinde geçirecek olanlar için iyi bir tercih olacaktır. Canlı müzik ve Fasıl eşliğinde, Rum mezelerle güzel bir gece geçirebilirsiniz. Kapari, Kalamata zeytinli meze, vişneli ve bademli sarma denemeniz gereken ürünlerdir. 
  • Tarihi Prinkipo Dondurma & Waffle :Hep yemek olmaz değil mi? Arada tatlı şeyler de denemeliyiz. Dondurmanın en eşsiz tadına burada ulaşabilirsiniz. Ama bunun için ciddi bir kuyruğu geçmeniz gerekecektir. Çok fazla çeşit olması kafanızı karıştırmasın. Her biri birbirinden güzel tatlara sahiptir. 
  • Büyükada’da Hediyelik Eşya Almak :Büyükada’da bu konuda çok fazla alternatif ve dükkan bulunmamaktadır. Ağırlıklı olarak iskelede bulunan bu dükkanlar, adaya ayak basanların dikkatini çekmeye çalışırlar.
buyukada-hediyelik-esyalar
buyukada-hediyelik-esyalar

Zira yemek üzerine dükkanların kazançları ile karşılaştırılamayacak kadar düşük olduğu için insanlar yerlerini restoran açarak değerlendirmek istiyorlar. 

Yine de hatırı sayılır miktarda bulunan hediyelik eşya satan dükkanlardan sevdikleriniz için şu ürünleri alabilirsiniz. Rüzgar çanı adaya özgü bir üründür ve fazlasıyla tercih edilir.

Her sahil kasabasında olduğu gibi deniz kabuğundan yapılan ürünlerde alabilirsiniz. Büyükada ismini taşıyan küçük ürünler, nazar boncukları, kapı süsleri, anahtarlıklar gibi diğer tercihleri de değerlendirebilirsiniz. 

Büyükada Restoranlar

Hangi Mevsim Gidilir ve Nerede Kalınır 

Büyükada, yılın her mevsimi tercih edilecek bir güzelliğe sahiptir. Tabi ki öncelik yaz ayıdır. Ancak yazın gitmesi keyifli olsa da aşırı kalabalıktan dolayı istediğiniz huzuru yaşayamayabilirsiniz.

O yüzden sonbahar mevsimi en ideal zamandır. Hem kalabalığın biraz daha azaldığı, hem de havanın aşırı sıcak olmaması ile rahatça gezintinizi yapabilirsiniz. 

buyukada-konaklama-yerleri
buyukada-konaklama-yerleri

Kışın gidilmez diye de bir şey yok. Kışın kartpostallık bir görüntüye sahip olur. Tek zorluk çekeceğiniz durum, dik yokuşlara sahip olmasıdır.

Ancak çıkmayı başarırsanız kaymaktan büyük bir zevk alabilirsiniz. Fotoğraf meraklıları için de en güzel zamanlardır. 

Part One: Amazing Princes Islands Istanbul Tour | Büyükada | Travel Vlog

Büyükada’da neredeyse her yer otel ve pansiyon doludur. Açıkta kalma olasılığınız pek bulunmuyor. Ancak hizmet kalitesi tabi ki değişir. Bazı Büyükada konaklama yerleri hakkında bilgilere kısa kısa değinelim. 

  • Büyükada Çankaya Hotel :Sahil’e yakın olması sebebi ile tercih edilmektedir.30 odası bulunan tesiste, bahçede kahvaltı imkanı var. Ücret, diğer otellere göre biraz pahalı durumda. 
  • Marine House Boutique Hotel :Eğer konaklamak için sıcak samimi bir yer arıyorsanız, aile işletmecisi olan bu butik otel tam size göre bir yerdir. Sıcak hamur işleri ve taze meyve suları ile sabah kahvaltınızı yapabilirsiniz. 30 odalı tesis, puanlamada 8,2 puan alarak beğenilen bir otel olmuştur.  
  • Lale Köşk :Konforun en üst seviyede olduğu Lale köşk, bir otel konseptinin dışında izlenim ile sizi cezbedecektir. Zaten tatilcilerden 9.4 puan almayı başaran bu otelin kötü olmasına imkan yoktur. Aileler için ideal bir otel olan Lale köşkte, masa oyunları da bulunmaktadır. 

Evet, dediğim gibi konaklama konusunda Büyükada ciddi alternatifler sunuyor. Eğer gidip konaklayacaksanız mutlaka önceden hepsi hakkında bilgi edinerek gidin.

Orada bir sürprizle karşılaşmayın. Konaklama dışında da yiyecek ve gidilecek yerleri planlarsanız çok daha keyifli ve verimli bir kaçamak yaparsınız. 

Part Two: Peaceful Season on the Islands of Istanbul | Büyükada

Büyükada’da Gezilecek Yerler (Büyükada Gezisi)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz