Çeşme Gezi Rehberi. Evet Çeşme Gezi Listesin de Çeşme de ne yenir? ne yapılır? nerede kalınır?Nasıl Eğlenir ve Çeşme Hakkın da Her şey.
Çeşme, Türkiye’nin batısında ve bir yarım ada üzerine kurulmuş İzmir ilçesidir. 133 km denize kıyısı olan ilçe turistlerin uğrak mekanlarındandır. Akdeniz bitki örtüsüne sahiptir.
Dağların denize dik olarak gelmesi sebebiyle eşsiz bir görsellik sunar. Toprak yapısı çok taşlık ve tepeciklerle dolu olduğu için düz ova bulmak çok zordur.
Sahip olduğu koyların sayısı fazla olmasıyla birlikte, berrak bir deniz ve ince kumlarla süslenmiştir.
İlk çağlarda CYSUS adıyla bilinirdi. 12 ionya kentinden biri olan Erythrai kentin iskelesiydi. Arkeolojik kalıntı ve turistlik bir merkez olması bakımından büyük önem taşıyan Çeşme (Erythrai) 8. Yy ‘da çok güçlü iktisadi bir yapıya sahipti.
O dönemlerde Kıbrıs ile iyi bir ticari ilişkisi vardı. Sakız adası ile birlikte esir ticareti ve şarap ticareti yapılıyordu. Lidya ver Pers saldırılarından çok büyük zararlar gördükten sonra Roma imparatorluğuna bağlanarak yeniden zenginleşmiştir.
Ancak roma imparatorluğun ikiye bölünmesiyle birlikte Bizans topraklarında kalan Çeşme’nin değeri ve önemi bir anda yok olmuştur.MS 1081 yılında ise Çeşme Türklerin eline geçmiştir.
Çaka bey, Selçuklular devrinde buraya yakın bir yarım adayı ele geçirmiş ve çeşmenin 2 km kadar güneyinde olan bu dağlık ve ormanlık araziye bir cami ve evler yaparak Türk halkını buraya yerleştirmiştir.
Ege denizine çıkan ilk Türk komutan olmasıyla da bilinen Çaka Bey, Ege adalarına seferler yapmış ve Bizans’a karşı başarılı savaşlar vermiştir.
Birinci Dünya savaşı ile birlikte yurdun paylaşılmaya başlanmasıyla Çeşmeyi Yunanlılar işgal etmişti. Ancak Kurtuluş Savaşı başlaması ile 1922 yılında Fahrettin Altay Paşa komutasındaki birlikle düşmanlar topraklarımızdan atılmıştır.
İzmir Tanıtım Filmi
Çeşme’de Görülmesi Gereken Yerler
Çeşme Gezisi yaz aylarında pek çok kesimden insanın tercihi arasında yer alıyor. Hatta bu tercih öyle büyük boyutlarda ki nüfusu zaman zaman 3 kart artıyor. Denizin temizliği, plajların fazla olması, tarihi ve doğal güzellikleri ile yaz tatilinin değişmez adresidir.
Aynı zamanda eğlence ve gece hayatı ile de oldukça dikkat çekmektedir. Özellikle sörf ve su sporlarının merkezi konumundadır. Çeşme’de gezilecek yerler için şöyle bir hareket edelim.
Alaçatı
Çeşme’ye bağlı olan Alaçatı, Çeşmenin boynunda bir gerdanlık misali parıldıyor. Çeşmeye gelen hemen herkesin mutlak suretle uğradığı ve hatta orada daha çok vakit geçirdiği bir yerdir. Tarihi taş evleri ile giden herkesi büyüleyen ve herkesin oraya yerleşme hayali kurduğu bir beldedir.
Rüzgar’ın sörf yapmaya uygun olması nedeniyle de plajlarıyla çok ünlüdür. Eğlence merkezi haline gelmiş olan Alaçatı, geceleri adeta gündüzü yaşıyor. Pek çok eğlence mekanı ve oteli barındıran Alaçatı, Çeşme’de görmeniz gereken ilk yer olmalıdır.
Çeşme Kalesi
Tarihi ve kültürel bakımdan en önemli yerlerinden biri de Çeşme Kalesidir. Kale, 1508 yılında inşa edilmiş olmasına rağmen bunca yıldır çok iyi korunmuş bir haldedir. Çeşme kalesi içinde 1965 yılında silah müzesi olarak hizmete açılan Çeşme Arkeoloji Müzesi de bulunur.
Topkapı sarayından sergilenmesi için özel olarak getirilen silahların oksitlenmesi sebebiyle 1984 yılında silahlar müzeden alındı. Onların yerine Çeşme bölgesindeki antik kentlerde yapılan kazı sonucu çıkan tarihi eserler sergilenmeye başladı.
Erythrai Antik Kenti
Çeşmenin Ildırı köyünde yer alan Erythrai Antik Kenti, ege antik çağın en önemli yerlerindendir. Hemen her bölgede tarihi kalıntılara rastlamak mümkündür. Antik tiyatro, şehir surları ve tapınak kalıntıları neredeyse her yerde göze çarpıyor.
Yerel halk, çıkan mozaik taşlarını evlerinde bile kullanıyorlar. Yüksek bir kesime çıkarak baktığınızda o kalıntıların eşsiz manzarasına dalabilirsiniz.
Antik çağda Erythrai’nin ticaret ilişkileri çok gelişmişti. Öyle ki bu ilişkiler Mısır’a kadar uzanıyordu. Bu da, Mısır kökenli fayans ve bronz malzeme kalıntılarıyla ispatlanıyor.
Çeşme Ilıca Kaplıcaları
Çeşme Ilıca kaplıcaları, Plaj ve ılıcanın aynı yerde olması bakımından dünyada eşi benzeri olmayan bir yerdir. İlçe merkezine 5 km gibi bir mesafede olan kaplıcalarda sağlıklı bir tatil yapabilirsiniz.
Suyun sıcaklığı 58 dereceye kadar çıkmaktadır. Sıcak suyun etkisi ile romatizma, deri hastalıkları ve karaciğer hastalıkları gibi pek çok semptomlara iyi gelmektedir. Tatil amacınız ne olursa olsun burayı mutlaka ziyaret etmeniz gerekir.
Kervensaray
1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bu müthiş yapı şu anda otel olarak kullanılıyor. Zamanında buradan gelip geçen yabancı tüccarların konaklama amacıyla kullanılan kervansaray geniş bir avluya sahiptir.
Bu yapıyı yakından görmek isteyenler, binanın büyüsüne kapılabilirler. Kervansarayda sadece odalar yok. Enfes tatlar ile restoranlar, eğlence mekanları ve alışveriş merkezleri de yer almaktadır.
Eşek Adası
İzmir bölgesinde çok sayıda küçük büyük ada ve adacıklar bulunmaktadır. Bunların en meşhur olanlarından birisi de Eşek adasıdır. Eşek adasının en büyük özelliği bir plajı ve iskelesi olmasıdır.
Buraya eşek adası denmesinin sebebi ise orada yaşayan eşeklerin ve onlar için özel olarak rüzgarla çalışan tatlı su kuyusu yapılmasına dayanıyor. Burada su altı dalış yapılma imkanı da bulunuyor.
İskele olması sebebiyle çok sayıda özel teknede sıklıkla geliyor. Çok sığ bir su yüzeyi bulunmuyor ve su birazcık fazla soğuk gelebilir.
Sakız Adası
Sakız adası maalesef burnumuzun dibinde olmasına rağmen Yunanistan’a ait bir adadır. Çeşmenin tam karşısında yer alan büyük bir yüzölçümüne bağlıdır. Bizim sakız adası dediğimiz yer Yunanlarda Chios adıyla biliniyor.
Sakız ağaçlarının yetiştiği ender olan yerlerdendir. Zaten bu unvanını da o ağaçlara borçludur. Damla sakızı üretimi nedeniyle ciddi bir gelir kaynağına sahiptir. Sakız adası büyüklüğü bakımından bütün bir gününüzü oraya ayırabilirsiniz.
Sakız Ağacı Koruluğu
Sakız ağacı, zamanında zeytin ağaçlarının içinde kendi kendine büyüyormuş. Daha sonra özel olarak üretim için zeytin ağaçlarından ayrılmış.
Çeşme sakız ağacının bu kadar çok dikkat çekmesinin sebebi ise yapraklarını hiçbir zaman hiçbir mevsimde kaybetmemesidir. Sakız ağacı kendine has o kokusu ile sadece kendisini değil, toprağı da o kokuya sarıyor.
Dört metre boylarında, sık dalları ile çalı gibi görünen Sakız ağacı, küçük kırmızı çiçeklere ve sivri bir meyveye sahiptir. Mayıs ayı gibi gövdesine çizgi çekilen ağacın, bu sayede sıvısını akıtması bekleniyor.
15 gün ile 30 gün arasında sertleşme sürecinden sonra parça parça alınıyor. Çıkan bu sakızdan kahve, rakı gibi içecek ve yiyeceklerde kullanılıyor. Bu sakız reçinesi aynı zamanda tedavilerde de kullanılıyor.
Diş eti tedavisinde sıklıkla kullanılmasıyla birlikte, ağız kokusunun engellenmesi ve çene kaslarının güçlendirilmesi içinde tercih ediliyor.
Germiyan Köyü
Türkiye’de Slow food hareketiyle adını duyuran bu şirin köy Germiyan, Çeşmeye bağlı bir Türkmen köyüdür. İtalya’da başlayan bu akıma katılıp, İtalya ile yürüttükleri sürecin 2016 yılı mayıs ayında tamamlanmasıyla Türkiye’nin ilk slow food köyü olmuştur.
Slow Food, katkısız gıdalar üretmek ve geleneksel yemeklerin yaşatılmasını amaçlıyor. Bu şekilde köyde herkes yetiştirdiği ürünleri evlerinin önünde satıyor.
Buraya uğrayarak mutlaka Germiyan ekmeğini ve Kopanisti peynirini tadın ve alın. Olur da soluklanmak için köy kahvesini de tercih ederseniz özel bitki çaylarını mutlaka deneyin. Beyaz badanalı evlerin duvarlarındaki o eşsiz resimler ile fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Çeşme’de Yapılacak Aktiviteler
Çeşme’de yapılacak o kadar çok şey var ki, zaten gidilecek yerler hakkında verdiğim bilgilerde bunların büyük bir kısmına değindim. Çeşme’de yapılacak aktivitelere şöyle bir de yakından bakalım.
Sayısız koya sahip olması bakımından çeşme plajlarına gidip denizin ve kumsalın tadını sonuna kadar çıkartın. Sörf merakınız varsa burası tam merkezidir.
Gündüz yüzerek geçirdiğiniz zamanınızı akşam Beach cluplarde eğlenerek günü en verimli şekilde kullanabilirsiniz. Bu alanda Çeşme’de popüler olmuş Aya Yorgi Koyu ve Marrakech tercih edilmelidir.
Denize gitmeyip şöyle biraz etrafı gezeyim derseniz Çeşme sokaklarında dolaşabilirsiniz. Attığınız her adımda huzurla dolacağınız o eşsiz sokaklarında dolaşırken kumrucuya denk gelirseniz mutlaka deneyin.
Ardından yürümeye devam ettikçe kesin bir de karşınıza midyeci çıkacaktır. O eşsiz kokusuyla birlikte Çeşme ile özdeşleşmiş sakızlı kurabiye ve dondurmalarında tadına bakabilirsiniz.
Sadece Çeşme ile sınırlı kalmayın, Alaçatı beldesini de keşfedin. Alaçatı sokaklarında dolaşırken belki de Çeşmeyi unutacaksınız. Çeşmeye bağlı en eski yerleşim yeri olan Alaçatı popülaritesini gün geçtikçe arttırmaktadır.
Akşam güneşini batırmak için Çeşme Marinaya gitmelisiniz. Çeşmenin hareketli gecelerinden sıyrılıp daha sakin bir gece geçirmek istiyorsanız Çeşme marina güneşin batışını izlemek için muazzam bir yerdir. Bir yandan da deniz mahsullerini tadabileceğiniz çevredeki restoranları da deneyebilirsiniz.
Çeşme’de Yenilecek Yemekler
Bu küçücük kasabaya her yaz ayında, büyük şehirlerden yüzbinler geliyor. Haliyle gıda sektörü de en güzel ve en özel tatlarını sunmak için yarışıyor.
Şimdi Çeşme’ye gidildiğinde yiyebileceğimiz lezzetlere göz atalım.
Sedir Kahvaltı: Çeşme’nin ün yapmış kahvaltıcısı Sedir kahvaltıdır. Buraya özgü bir tat mı bilmem ama yaratıcılık bakımından iyi düşünülmüş bir tat, simit dolması. Simitlerin dilimlenerek, üzerine domates, sosis ve sosuyla birlikte üzerinde kaşar ile fırına verilmesi sonucunda oluşuyor.
-Ferdi Baba: Çeşme Alaçatı da bulunan bu dükkan fiyat bakımından biraz pahalı gelebilir. Mezeleri ve zeytinyağlı yiyecekleri ile meşhurdur. Özellikle ege otlarından oluşan kavurma denenmesi gerekir. Yoğurt, yanında kasede geliyor.
-Veli Usta: Her yörenin bir dondurmacısı vardır ya işte Veli usta dondurma da Çeşme bölgesinin en iyisidir. Özellikle Çeşmeye özgü tat olan damla sakızı aromalısı tercih edilmelidir.
-Kumrucu Erol: Sevin veya sevmeyin ama Çeşmeye gidiyorsanız mutlaka Kumru’nun tadına bakmak gerekir. Pek çok kumru yapan yer var ve aradan seçmek gerçekten zor oluyor. Eskiden tek çeşit kumru varken şimdi çeşitli ekmeklerde ve içeriklerinde ki değişiklikler ile seçim yapabilirsiniz.
-Asude: Çeşmenin en meşhur büfesidir. Eşsiz karışımlı tatlar ile hiçbir yerde tadamayacağınız lezzetleri burada bulabilirsiniz. Atıştırmalıkları seviyorsanız burayı listenize eklemeniz gerekir.
-Asma Yaprağı: Çeşme Alaçatı da yer alan ve nam-ı sınırları aşmış bir yerdir. Buraya özgü bir tat olan kabak çiçeği dolması tam bir efsanedir. Denemeniz şiddetle tavsiye edilir.
Çeşme’de Hediyelik Eşya Almak
Çeşme’de en meşhur olan şey sakız ağacıdır. Sakız ağacından yapılan onlarca gıda ürünü vardır. Genelde insanlar sevdiklerine bu yöresel tatlardan alırlar.
Çeşme belediye pazarlarından ve hediyelik eşya satan dükkanlardan ise yöreye özgü biblolar, tatil bölgesinin olmazsa olmazı deniz kabuğundan süs eşyaları, yöresel el işleri pek çok alternatif bulunmaktadır.
Çeşme’de hediyelik eşya almak konusunda alternatifler çok olduğu için mutlaka kendinize ve sevdiklerinize göre bir şeyler bulabilirsiniz.
Hangi Mevsim Gidilir ve Nerede Kalınır
Çok fazla turist ağırlamakla birlikte, konaklama seçenekleri de en üst seviyededir. Çeşme’de yaz ayı Haziran – Kasım aralığında sürmesi nedeniyle otellerin doluluk uzunca süre devam eder.
Sıcak iklimi, gece hayatının fazlaca olması, doğa sporları içinde uygun oluşu nedeniyle yerli ve yabancı pek çok turist burayı tercih eder. Çeşme’de merkezde kalınabileceği gibi Alaçatı, Ilıca gibi beldelerinde de çok fazla konaklama imkanı bulunuyor.
Sezonun çok yoğun geçmesiyle birlikte fiyatlar inanılmaz artış gösterebilir. Ama bütçenize göre yer bulmanızda zorluk çekmezsiniz. Çünkü alternatifler gerçekten çok fazla.
Lüks bir otel tercih ederseniz ortalama kişi başı 1.000 liraları bulur. Daha orta segment, ben sadece konaklamak için kullanacağım diyorsanız da 3 yıldızlı butik oteller 400 lira ortalama da bulunmaktadır.
Daha küçük işletmeler ve pansiyonlar ise 150 -200 lira bandında konaklama imkanı verecektir. Bazı otellere örnekler verelim.
–Radisson Blue Resort & Spa
Eğer ultra lüks bir otelde kalmak istiyorum ve imkanlarından faydalanmak istiyorum diyorsanız burası tam size göre bir oteldir.
Ultra her şey dahil sistemi ile, birden fazla havuzu, aquapark özellikli ve sınırsız tüketim arayanlar tercih edebilir.
Denize sıfır olması özelliği ile manzarası da oldukça iyidir. SPA merkezi, fitness salonu, olimpik havuzlarıyla her türlü hizmeti bünyesinde barındırıyor.
-Boyalık Beach Hotel & Spa
Denize sıfır konumda yer alan başka bir otel seçeneğidir. 5 yıldızlı konfora sahip ve kendine özel plajı bulunuyor.
Fitness salonu, oyun odası ve ücretsiz otopark imkanı da veriyor. Deniz manzaralı, çok geniş odalar sahip olması tercih sebeplerindendir.
-Best Western Plus Çeşme Hotel
Biraz daha uygun fiyatlı otel bakıyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Plaja sadece 5 dk yürüme mesafesinde olan bu 3 yıldızlı otel, havuz manzarasına sahip.
Sade bir tasarıma sahip olan otelde, standart hizmetler olan, klima, wi-fi, minibar seçenekleri mevcuttur.
-Alaçatı Marina Palace
Çeşme Alaçatı liman bölgesinde hizmet veren bu butik otel, yöreye özgü taş binasıyla büyülüyor.
Plaja 300 metre mesafe yakınlıktadır. Otelin küçük bir açık havuzu bulunmaktadır. Sadece konaklamak için otantik bir yer arıyorsanız çok ideal bir oteldir.
Çeşme Tanıtım Filmi
#Cesme #Alacati #Kumru #Cesmedegezilecekyerler #Kervansaray #Cesmedehediyelikesyaalmak