Azerbaycan, dünyanın en eski devletlerden biridir. İnsanlar bu ülkenin topraklarında 4000 yıldan uzun süredir yaşamaktadır. Bakü, bu eski mirasın incisidir.
Bakü, şaşırtıcı ve renkli doğu şehri olmakla tüm konuklarının kalbini kazanıyor. Bu modern gökdelenleri ile korunmuş ortaçağ binalarının sihirli birleşiminin göze hayret etmesi şaşırtıcı değildir.
Her şehir mimaride böyle görünmez bir zıtlık yaratarak bu tür kontrast sunmayı başaramıyor. El yapımı tarihi halılar hala Bakü’deki yerel çarşı ve pazarlarda satılmaktadır.
Modern binaların ve gökdelenlerin sayısı hızla artmasına rağmen, Bakü yüksek kültür ve zengin değerlere sahip olan bir şehir olmaya devam etmektedir.
Şayet Bakü de nereye gidilir? Diyenlerdenseniz ve yakın zaman da Bakü’ye gitmeyi planlıyorsanız Bakü de mutlaka görülmesi gereken yerler hakkında bilgilerin yer aldığı bu yazımızda sizler için muhteşem önerilerimiz olacak.
Tarihi Bakü
Kedilerin krallığı –İçeri Şehir
Bakü şehrinin en eski ilçesine İçeri Şehir denir, antik geçmişin tarihi eserlerinin yoğunlaştığı yer burasıdır.
Antik mahalleyi ziyaret ederken göze çarpan ilk şey, çeşitli renk ve çizgilerden oluşan çok sayıda kedi bulunmaktadır.
Bize Alâeddin hakkındaki masalları hatırlatan İçeri Şehir, dar sokaklarında yürürken küçük maymunu arkasında taşıyan zeki ve çevik bir çocuğun köşeden atlamak üzere olduğu anlaşılıyor.
Kız Kulesi
Kız Kulesi – Azerbaycan’ın başkentinin dönüm noktası. Bu kule yıllardır Bakü’nün bir simgesi olmaya devam etmiştir.
Bu cazibeli kule, hala bir amacı olmaya devam eden birçok kutsamaya sahiptir.
Kız Kulesi, gerçek bir bayana yakışır olarak gerçek yaşını ortaya çıkarmaz. Kule inşaatının yaklaşık tarihi XII. Yüzyıl olarak kabul ediliyor.
Şirvanşahlar Sarayı
Azerbaycan’ın tarihi ve kültürel merkezi Şirvanşah Sarayıdır. Bu mimari anıt, Bakü merkezinde yer almaktadır ve turistler arasında çok popülerdir.
Ünlü sarayın topraklarında ayrıca Divan-Han’ın avlusu, antik bir mezar, Orta Çağ’ın başlangıcı camisi, bir hamam ve sarayda çalışan bir bilim adamının türbesi bulunmaktadır.
Sarayda, tarihi değerlerin kazılması sırasında bulunan tüm arkeologlar depolanmaktadır.
Bibi-Heybet Camii
Tarihçi araştırmacılara göre yaşı 1000 yıldan fazla olan bu binanın çok çarpıcı güzelliği vardır.
Bibi-Heybet Camii 1936’da neredeyse tamamen yıkılmış ve eski çizimlere göre ancak son yüzyılın sonunda restore edilmiştir.
Teze Pir Camii
Bakü’de bulunan bir başka güzel cami, 1905’ten 1914’e kadar inşa edilmiş, Ekim Devrimi’ne kadar çalışmış ve sonra kapatılmış Teze Pir Camisidir.
Sovyet döneminde Teze Pir Camisi ilk önce bir depoya, daha sonra bina bir sinemaya dönüştürülmüş, şimdi ise kadın ve erkek salonları ile işleme açılan bir camidir.
Antikliğine rağmen, cami çok modern bir şekilde ısıtılıyor – zemin ısıtmalı, özel kanallardan sıcak buhar geçerek tüm odayı içeriden ısıtıyor.
Muhammet Camii
Uzak yüzyıllardan korunan bir başka anıt ise Muhammet Camii denilebilir. Cami, süslemede her zamanki oryantal dantel kullanılmış, hiç bozulmamış, oldukça katı bir tarzda yapılmıştır.
Hacı Gaibe Hamamı
Kız Kulesi’nden çok da uzakta olmayan, geçen yüzyılın 20’li yıllarından kalma eski hamam bulunur. Hamam şu an aktif değil, eski devletin tarihi bir mirasıdır.
Modern Bakü
Azerbaycan Devlet Filarmoni Salonu
Bakü’nün en önemli kültürel cazibe merkezlerinden biri olan Azerbaycan Devlet Filarmoni Salonu, ülkenin kültürel zenginliğinin melodisinde özel ve eşsiz bir not haline geldi.
Batı ve Doğu kültürünün görkemli birliğine tanıklık ediyor. Filarmoni binanın dış cephesi, binanın dış mimarisinin içsel müzik atmosferiyle nasıl birleştiğini aktarıyor.
Azerbaycan Devlet Filarmoni Derneği’nin sahne alanı, Sovyetler Birliği’nin ve diğer devletlerin ünlü sanatçılarından birkaçıdır.
Azerbaycan Dram Tiyatrosu
Bakü’nün görünümüne özel bir özgünlük olan Azerbaycan Drama Tiyatrosu, Bakü’de kültürel eğlencenin hayranlarını ziyaret etmenin eşit derecede çekici bir cazibesidir.
Tarihi, bir devlet tiyatrosu statüsü kazandığı için çeşitli kültürel etkinliklerle zengindir.
Sahne, yalnızca Azerbaycanlı yazarlar tarafından değil, aynı zamanda dünya klasik edebi eserlerinin yapımları tarafından da sahnelenmiştir.
Tiyatro topluluğu çoğu zaman Rusya ve Avrupa’nın belli başlı şehirlerindeki performanslarıyla sahne aldı.
Bakü’deki Azerbaycan Dram Tiyatrosu ziyareti, edebi yaratıcılık destekçileri programında zorunlu bir unsurdur.
Azerbaycan Edebiyatı Müzesi
Ülkenin ana kültürel mirasından biri Azerbaycan Edebiyatı Müzesi’dir. Bakü de ulusal edebiyatla tanışabileceğiniz çok güzel bir yerdir.
Müze, şehrin orta kesiminde bulunmaktadır ve edebiyat koleksiyonu için en eski binalardan birini götürmüştür.
Birkaç kez müze restore edilmiştir; bu, daha büyük bir tematik serginin yerleştirilmesine yönelik olanakları genişletmeyi mümkün kılmıştır.
Binanın cephesi birkaç ulusal yazar ve farklı dönemlere ait şair heykelleri ile dekore edilmiştir.
Azerbaycan Sanat Müzesi
Bakü kültürel cazibe merkezlerinin taçlarındaki bir diğer incisi de Azerbaycan Sanat Müzesidir. Müzenin sergisinde iki binada yer alan 17 binin üzerinde eser bulunuyor.
Buradaki sergiler arasında yalnızca Azerbaycan sanatçılarının değil, Rusya, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinden sanatçıların ve yazarların eserlerini görebilirsiniz.
Azerbaycan’da bundan daha fazla müze yoktur. Konuklar, her biri belirli bir ülkedeki sanatçıların eserlerine ayrılmış olan 60 odayı ziyaret edebiliyorlar.
Halı Müzesi
Oryantal bir lezzetle özel bir felsefi aydınlık, renkli iç detaylara farklı bir bakış sağlayacak Azerbaycan tarihi halı müzesini ziyaret etmenizi sağlayacaktır.
Halı yapım tarihçesini, halıların ilgi çekici olduğunu ve çeşitliliğinin ne olduğunu gösterir.
Bakü Bulvarı
Bakü’nün kartvizit yeri, bölge sakinlerinin turistlerle yakından iç içe geçtiği bir buluşma yeri. sahil boyunca yürümek heyecan verici bir olaydır.
Hazar denizinin serinletici rüzgarı, yeşillik, çiçekler, geniş cadde, sıcak güneş, güzel manzara. Bütün geceyi bu yürüyüş için ayırabilirsiniz ve Bakü akşamının tadını çıkarabilirsiniz.
Yanan kuleler
Bakü’deki yanan kuleler, Azerbaycan’ın ulusal ruhunun sembolü haline geldi. Yerlilerde doğal olan sıcak mizacı sembolize ediyorlar.
Azerbaycan’ın başkentinin bu dönüm noktası, alevlere benzeyen üç bükümlü gökdelen ile temsil ediliyor.
Gün boyunca, bu mimari kompleks sözde göz kamaştırıcı çelikten yapılmış, tuhaf bir biçimde dondurulmuş.
Geceleri binaların yüzeyinde LED ekranlar yardımıyla üzerine çıkarılan alevler içinde tutulmuştur. Bakü‘de inanılmaz güzel manzara ve turistik yer haline gelmiştir.
Haydar Aliyev Merkezi
Bakü’nün en güzel yerlerinden biri, Haydar Aliyev Merkezi olarak kabul edilen kültürel bir yapıttır. 2014’te, bu kültürel bina dünyanın en iyi yapısının unvanını aldı – oldukça yüksek bir gökdelen.
Binanın görünümü açıkça dünyadaki hiçbir şeye benzemez. Bu devasa kompleks içinde bir kongre merkezi, birçok ofis bulunmaktadır.
Haydar Aliyev Müzesi, çeşitli sergi galerileri ve birçok kafe ve restoran burada ziyaretçilerini hayran bırakmıştır.
İnanılmaz derecede uzun bir süre boyunca merkezde yürüyebilirsiniz, ancak ona olan ilginiz kaldığınız süre boyunca kaybolmayacak. Kuşkusuz, burası Bakü’de ziyaret etmek için ilginç bir yerdir.
Devlet Bayrağı Meydanı
Bakü’nün ve tüm Azerbaycan’ın başlıca sembolik yeri Devlet Bayrağı Meydanı’dır.
Azerbaycan’ın bütün sembolleri meydanda yer alıyor: Devlet Bayrağı yükseliyor, arması, marşı ve ülkenin haritası yaldızlı bronzla oyuluyor.
Meydanın yakınında sergisi ziyaretçileri devletin tarihi hakkında anlatan tematik bir müze var. Bakü’de kaldığınız süre, mümkünse burayı ziyaret etmeye değer.
Bu mimari anıtların iç kısımları ve özellikle çok etkileyicidir. Dışarıdan ilginç görünüyorlar, kendi özel enerjileri var.
Kendi içlerinde kaç sır sakladıklarını, ne söyleyebileceklerini düşündüğünüzde hayranlıkla tekrar – tekrar bu yerleri gezmek isteyeceksiniz.