Tatil GÜZELLER GÜZELİ ÇANAKKALE HAKKINDA HER ŞEY

GÜZELLER GÜZELİ ÇANAKKALE HAKKINDA HER ŞEY

144
canakkaleye-yukarıdan-bakis
canakkaleye-yukarıdan-bakis

Çanakkale Konumu ve Tarihi

Çanakkale konumu ve tarihi bakımından çok değerli bir şehirdir. Türkiye’nin batısında Trakya toprakları üzerinde Gelibolu ve Biga yarımadalarına kadar dokunur.

Bir tarafında Edirne, diğer tarafında Balıkesir ile komşuluk yapar. Hem Asya hem de Avrupa kıtalarında toprak sahibi olan İstanbul’dan sonra ikinci kenttir.

canakkale-geceleri
canakkale-geceleri

Marmara ve Ege denizine sınırları olması ile stratejik öneme sahiptir. Türkiye’nin en büyük adaları Gökçeada ve Bozcaada da buraya bağlıdır.

Çanakkale Uzak Tarihi

Çanakkale bilinen tarihi M.Ö 3000 yıllarına kadar uzanıyor. Çanakkale’nin konum itibari ile zenginliği o dönemlerde de biliniyordu.

Anadolu ve Avrupa’yı birbirine bağladığı gibi, Akdeniz ile Karadeniz arasında da önemli bir görev üstlendi.

canakkale-sehitligi
canakkale-sehitligi

Bu özelliği sayesinde o bölgede yaşayan halk ekonomik ve askeri bakımdan hep güçlüydü. Çağdaş medeniyet topluluğunun öncülerinden oldu.

Tabi bu durum bölgeye göç hareketi başlatmış ve istilacıların iştahını kabarttı.

Bu sebeplerle bölgeye gelenler ile oluşan kültür mozaiği ile zenginlikler katlandı. İsmi de Anadolu yakasındaki çanak adındaki kaleden aldı.

Uzun süre burada Troya halkı yaşadı. Ancak savaşların artmasıyla çeşitli kavimle geldi.

Son olarak da Katalonyalıların etkinliği sürse de Türklerle bir anlaşmaya gitmek zorunda kaldılar. Bunun sonucunda da Çanakkale, Türk beylerine bırakıldı.

Ancak buranın jeopolitik önemi tüm kavimlerin ve uygarlıkların hedefindeydi. Bu sebeple gelenler hep değişti ama değişmeyen tek şey savaşlardı.

Çanakkale Tarihi Bölüm 1

Çanakkale Yakın Tarihi

20.yy itibari ile başlayan savaş ortamları nedeniyle Müslümanlar dışındaki halklar burayı terk etmeye başladı. Osmanlının çöküşü ile Ege adaları, Kırım ve Balkanlarda bulunan Müslümanlar buralara yerleşti.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı, itilaf devletlerine katılmak istemiş ancak olumsuz yanıt almıştır.

canakkale-uzak-yakin-tarihi
canakkale-uzak-yakin-tarihi

Almanlarla yaptığı anlaşma ile İki Alman gemisi satın alan Osmanlı, bu gemileri Karadeniz’e geçirerek Rusya’yı bombalamaya başlar. Bu hamleden sonra İngiliz ve Fransız gemileri de boğazı geçmek isterler.

Ancak Osmanlı buna izin vermeyince 1915 yılında boğazı kuşatırlar. Osmanlı ise Çanakkale’nin stratejik konumu itibari ile gücünü kullanır ve boğazın iki tarafına birden donanmayı yığarak ne geçmesine ne de karaya çıkmasına izin verir.

Bunun bedeli elbette her iki taraf için de ağır olmuştur. Bu vesile ile Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını yâd edelim.

Cumhuriyet ile birlikte yaralarını sarmaya çalışan Türkiye, katılmasa da kendisini 2. Dünya savaşı içinde bulur ve bunun zorluklarını çeker.

Savaş sonrası ise Türkiye ve Çanakkale toparlanmaya başlar. 1949 yılında meydanlar düzenlenir. Yaklaşık 30 yıl boyunca ciddi kalkınmalar, sanayileşmeler görülür ve kent büyüme rekorları kırar.

Çanakkale Savaşı ve Tarihi 2. Bölüm

Gidilecek Yerler ve Aktiviteler

Çanakkale, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi tüm büyük uygarlıkların yaşadığı, uğruna büyük şeylerin feda edildiği bir şehir. Minnetimiz ve borcumuzun olduğu insanlarla dolu huzurlu bir kenttir.

canakkale-deniz
canakkale-deniz

Burada tarih var, burada doğa var ve burada coğrafya var, burada gezilecek yapılacak çok şey var. O halde kısa kısa anlatmaya başlayalım.

Çanakkale Tanıtım Filmi

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Her ne işiniz ya da planınız olursa olsun, Çanakkale il sınırlarına girdiğiniz anda ilk adım atmanız gereken tek yerdir. 1915 yılında kaybettiğimiz ama hala yaşadıklarına inandığımız Türk askerlerinin anısına yaptırılmıştır.

canakkale-sehitligi-sehitler-abidesi
canakkale-sehitligi-sehitler-abidesi

Bir yanına Çanakkale boğazını almış, çevresine de yemyeşil bir bitki örtüsü… Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı böylesine huzur dolu bir yerdir.

Çanakkale Şehitliği

Truva Antik Kenti

Buradan sayısız medeniyet ve uygarlık geçti. Şehir defalarca üstü üste kurulmasına rağmen, Truva antik kenti tarih bakımından bizi fazlasıyla etkiliyor.

Efsanevi Truva atına da ev sahipliği yapan bu yere aynı zamanda Troia Bölgesi adı da veriliyor.

Aynalı Çarşı

Aynalı çarşı, Çanakkale türküsüne konu olmuş ve her dinlediğimizde tarih sayfalarında dolaştığımız bir çarşıdır. 1890 yılında hizmete girmiştir.

İlk yıllarda sadece atlar ile ilgili eşyalar ve ihtiyaç malzemelerin satıldığı bu çarşıda, şimdilerde hediyelik eşyalar satışı yapan yerel halkın dükkânlarıyla doldu.

Kilitbahir Kalesi

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul kuşatması sırasında papalık donanmasının Bizans imparatorluğuna yardım etmesini önlemek amacıyla yaptırdığı kalenin adıdır.

Kilitbahir kalesi, yapılan restorasyonlardan sonra hiçbir yerde olmayan bir özgünlüğe sahip olmuştur. Dış sur duvarları 4 metre, 2. dış kale 18 metre ve iç kale 30 metre yüksekliğindedir.

Duvar kalınlıkları ise 4 metre civarındadır. 1980 yılında korunması gereken kültürel varlık olarak tescil edilen bu yeri görmek isteyeceksinizdir.

Conkbayırı

Çanakkale Conkbayırı muharebesinde, Mustafa Kemal Atatürk’e isabet eden kurşunun, göğüs cebinde bulunan saate denk geldiği yerin adıdır.

Burada ölümden dönen Atatürk’ün yaşadığı hisleri derinden hissetmek mümkün olabilir. Koca bir tarihe ve böyle önemli bir olaya tanıklık eden Conkbayırı mevkiini görmelisiniz.

Çanakkale Müzeleri

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale’de yaşanan deniz ve kara savaşlarının tüm bilgilerine bu müzede ulaşabilirsiniz. Burası çimenlik kalesinin korunması amacıyla yapılmıştır.

Oldukça geniş olan müze alanında, hediyelik eşya binası ve Nusret mayın gemisini de görebilirsiniz.

Assos Antik Kenti

Antik tarihe düşkünlüğünüz varsa, Ayvacık ilçesinde bulunan Assos antik kenti ziyaret etmelisiniz. Pek çok uygarlığın burada hüküm sürmek için çok bedeller ödediği, değerli bir toprağın altından çıkan tarihi hazineleri görmelisiniz.

Arkeoloji Müzesi

Adından da anlaşılacağı gibi Çanakkale’nin burada ev sahipliği yaptığı uygarlıklardan kalan tüm değerli kalıntıların sergilendiği yerdir. Arkeoloji müzesi, tarihe yakından tanıklık etmek isteyenlerin uğraması gereken bir müzedir.

Alay Şehitliği ve Anıtı

Boğazı geçemeyen düşmanların karadan çıkmaya kalkışması üzerine, Mustafa Kemal 57. Alay birliğini Arıburnu’na gönderir.

Mustafa Kemal’in ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum sözleri burada çıkmış ve tarihe altın harflerle yazılmıştır.

Düşmanı durdurmayı başarmış ama 57. Alay birliğinin tamamı şehit olmuştu. İşte 57.

Alay Şehitliği ve Anıtı o eşsiz kahramanlar anısına yapılmış ve 1992 yılından bu yana da ziyaret edilen anlamlı bir yerdir.

Çanakkale’nin Sevilen Yerleri

Gökçeada

Türkiye’nin en büyük adasıdır. Koyları ve plajıyla turizmin en uğrak yerlerinden birisidir. Gökçeada özellikle Marmara ve Trakya bölgesinden sıkça ziyaretçi alır. Bir tatil planını burası için planlayabilirsiniz.

Saat Kulesi

Şehrin tam merkezinde atan bu saat kulesi, 20 metre yüksekliğinde olmasıyla beraber eşsiz mimarisiyle de dikkat çekiyor.

5 katlı bir kule şeklinde dizayn edilen kulenin en altında bir de çeşme bulunuyor.

canakkale-saat-kulesi
canakkale-saat-kulesi

Bu kadar gezmekten sonra insan acıkır değil mi? O halde biraz da neler yiyebiliriz ona bakalım.

Çanakkale’de Yenilecek Yemekler

Çanakkale tatları dediğimizde akla, Ezine peyniri, zeytinyağı, zeytin, peynir helvası ve sardalye gelir. Uçsuz bucaksız bir deniz kıyısına sahip olan bu kentin balıklarının tadına da bakmak gerekir.

canakkalede-yenilecek-yemekler
canakkalede-yenilecek-yemekler

Ama özellikle sardalye, buraya özgü bir tattır. Birçok restauranta ekmek arası olarak yiyebilirsiniz.

canakkale
canakkale

Sardalye: Yöre halkının sardalye konusunda önerdiği bir yer var ki biraz pahalı ama değer gibi duruyor.

Yalova Restaurant, balık konusunda herkesten tam not alan bir mekan. Buraya gelip mutlaka sardalye yemelisiniz. Verdiğiniz bedel buna değecektir.

Döner: Tabi bir de Şirvan döner adında dönercimiz var. Nam—uzak diyarlara kadar ulaşmış. Buraya gelinip de döner mi yenir demeyin.

Saat 12’ de dükkan açılıp saat 15’ de biten bir dönerin tadına bakmak istemez misiniz? Şansınız varsa yer bulur ve o eşsiz coğrafyanın enfes etinin lezzetine bakarsınız.

Peynir Helvası: Peynir Helvası için de mekanımız Kadir Ustadır. Çanakkale’nin en meşhur tatlarındandır.

Diğer yapılışlardan farklı olarak burada peynir helvası fırınlanarak servis ediliyor. Üzerine dondurma koydurup ve tahin döktürenlerde var.

O kısım tercihi size kalmış. Farklı noktalarda fırınlanmamış olarak da servis edilir.

Eğer yumuşak bir tat istiyorsanız fırınlanmamışı tercih etmeniz gerekir.

Ezine Peyniri: Çanakkale’ye sırf kendisi için gelinmesine sebep olan bir üründür.

Çanakkale merkeze 45 km uzaklıkta yer alan Ezine ilçesinde mutlaka mola verilmeli ve peynir alınmalıdır. Yükseloğulları da bu konuda oranın en çok tutulan yeridir.

İster Ezine peynirin tadına bakabilir, isterseniz de keçi, koyun gibi diğer peynir seçeneklerinden de alabilirsiniz. Tabi ki oraya gitmişken Ezine peyniri almak mantıklı olacaktır.

Ada Kurabiyesi: Eğer havanın güzel olduğu dönemlerde Çanakkale’ye gidilirse Bozcaada’ya mutlaka uğranılmalıdır.

Eşsiz deniz ve doğa manzarasından ziyade o kıtır kıtır ada kurabiyeleri için bunu yapmalısınız. Veli dede fırınında, damla sakızlı ya da bademli ada kurabiyelerini tadabilirsiniz.

Çanakkale Lezzetleri ve güzel İnsanları

Hediyelik Eşya Alımı

Aslında Çanakkale’ den hediyelik eşyadan çok gıda ürünleri sipariş ederler. Eğer aracınızla gittiyseniz zaten mutlaka, domates reçeli, Ezine peyniri, zeytinyağı, Bayramiç kürek helvası gibi ürünleri mutlaka alın.

Onun haricinde hediyelik eşya olarak Bozcaada şarapları eşsiz bir hediye olur. Seramik vazo, saksı ve fincan gibi kullanılacak ürünler de tercih edebilirsiniz.

Bunların haricinde de Aynalı Çarşı sizin tüm beklentilerinize cevap verecek bir yerdir.

Çanakkale den ne alınır? ne yenilir?

Çanakkale’ye Hangi Mevsim Gidilir ve Nerede Kalınır

Çanakkale, Trakya bölgesine yakın olması ve denizlerle olan yakınlığı sebebiyle yazın ya da bahar aylarında gidilmesi daha uygun olur. Nerede kalınır sorusu ise tamamen sizin gitme sebebinize bağlı olarak değişecektir.

Kültür amaçlı gittiyseniz şehir merkezi ve Gelibolu yarımadasında kalmanız gerekir.

Tüm müzeler, kaleler, antik kentler bu civarlardadır. Büyük Truva otel, Anzac otel ve Grand Ece Otel şehir merkezinde kalabileceğiniz otellerden bazılarıdır.

Tatil amaçlı bir gezi planladıysanız Bozcaada ve Gökçeada öncelikli olmalıdır. Aracınız varsa Assos civarları da tercihleriniz arasında olabilir.

Bozcaada ve Gökçeada da Rum evlerinin pansiyonlara dönüştürülmesi ile çok sempatik bir ortam oluşturulmuş. Burada Destina Suite, Cumbalı Ada, Kale Palace ve Yeni Bademli Konuk evlerini tercih edebilirsiniz.

Şehirden uzak doğa tatili yapmak istiyorum diyorsanız da çok özel bir otel önerim olacak. Kartal Yuvası Butik Otel, Kaz dağlarının bütün oksijenini içine alan ve deniz manzarasına da hakim olan huzur ve sakinliğin adresidir.

Evet, Çanakkale uzak tarihinden, yakın tarihine kısaca yolculuk ettik. İmkanlar dahilinde seçeceğiniz, gidilecek yerleri hakkında bilgiler verdik. En meşhur tatları tatmanız için mekan ve yiyecek önerilerinde bulunduk.

Çevremize ve tanıdıklarımıza küçük hediyeler almak için birkaç noktaya değindik. Ve en büyük sorunlardan olan konaklama yerleri hakkında seçebildiğimiz kadar iyi yerleri seçip bilgilendirdik. Artık gerisi sizin seçim ve planlamanız dır.

canakkale-kusbakisi
canakkale-kusbakisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz