Ahşap, Laminat,Epoksi,Muşamba,Pvc Zemin Kaplama Malzemeleri Yer Döşemeleri.Zemin kaplama, insanların yerleşik hayata geçmelerinden bu yana evlerde gördüğümüz bir uygulamadır.
Tarih içerisinde kimi zaman küçük taşlarla zemine hem resim çizilmiş hemde insanlar olumsuz doğa koşullarından kendilerini korumuşlardır.
Zeugma antik kentindeki yer döşemesi bugün bile bizlerde hayranlık uyandırmaktadır.
Tasarım Yer döşeme malzemeleri tarih içerisinde zamana ve coğrafyaya göre değişiklik gösterse de bu ihtiyaç hiçbir zaman dinmemiştir. Bu kimi zaman küçük oval taşlar, kimi zaman mozaik, kimi zaman mermer kimi zamansa yürüdüğümüzde gıcırtı yapan ahşap bir döşeme olmuştur.
Özellikle sanayi devriminin ardından yer döşemesi olarak insanlar doğal materyaller yerine daha uzun ömürlü sanayi ürünleri kullanmayı tercih etmişlerdir.
Ahşap ve Laminat Parke
Dekorasyon da Gürgen, meşe, kayın gibi doğal ahşap malzemelerin makinelerde işlenerek yer döşemesi haline gelmesine masif parke demekteyiz.
Ormanlardan kesilen ağaçlar makineler aracılığı ile kesilir ve küçük ince keresteler haline getirilir, sonrasında ise kenarlarına açılan oluklar aracılığı ile birbirine tutturularak zeminlerimizde kullandığımız yer döşemesi oluşur.
Yukarıda belirttiğimiz gürgen, meşe ve kayın ağaçlarının dışında masif parke olarak akçaağaç, dışbudak ve ceviz ağaçları yerli ağaçlar olarak kullanılmaktadır.
Bunların haricinde özellikle Afrika ve Uzak Doğu ülkelerinden ithal edilen; merbau, teak, sapelli, iroko, wenge, jatoba ve bambu ağaçları doğal zemin kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Doğal malzeme olmaları ile masif parke daha sağlıklı bir ürün olsa da düzenli olarak bakım gerektiren bir yer döşeme çeşididir. Örneğin; daha uzun ömürlü bir kullanım için her 5 yılda bir sistre makinesine takılan zımpara ile parke üzerinde ki deformeler yok edilerek yeniden cilalanması gerekmektedir.
Ayrıca parke her iklim şartına uyum sağlayamayabilir örneğin aşırı sıcak iklimlerde ahşap içerisinde ki sıvı tamamen kaybolacağından yada nemli iklimlerde içerisine çekecekleri sıvı ile masif parkelerin şekilleri bozulabilmektedir.
Son yıllarda artan çölleşme problemi, üreticileri ve tüketicileri masif yer döşemesinden uzaklaştırmaya başlamıştır. Zaman içerisinde ahşap parkenin yerini laminat parke almıştır.
Selülozik malzemeler ile güçlendirilen laminat parke 1980’li yıllarda ortaya çıkmış ve hızla tüm Dünya’ya yayılmıştır. 3 farklı katmandan oluşan bu yer döşemesi özellikle en alt katmanı selülozik kağıttan oluşan ısı ve ses yalıtımını sağlayan stabilizayon kağıdıdır.
Parke Çeşitleri Galeri
Orta katman ise desen kağıdı olarak adlandırılan kısımdır. Kaliteli talaş malzemelerin yüksek basınçla preslenerek istenilen desenin verildiği katmandır.
En üst kademe ise alüminyum oksit parçacıklardan oluşan selüloz esaslı film tabakasıdır. Bu film tabaka laminet parkeyi çizilmelere karşı koruyarak, yer döşememizi uzun yıllar herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan kullanmamızı sağlar.
Laminat Parke Döşenmesi
Pvc ve Epoksi Zemin Kaplama
Ahşap ve laminat parke dışında günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşan; pvc ve epoksi zemin kaplama vardır. Vinil yada pvc zemin kaplama olarak isimlendirilen bu yer döşeme malzemesi sentetik bir üründür.
Ham petrol ve klordan üretilen bu sentetik zemin kaplama malzemesi kullancılarına dayanıklılık vadetmektedir. Kullanım kolaylığı ve maliyetinin düşük olması bu yapı malzemesinin kullanıcılar tarafından talep görmesini sağlamaktadır.
Spor salonları, hastaneler, oteller, fuar merkezleri pvc kaplamanın önemli kullanım yerleridir. Halk arasında reçine olarak bilinen epoksi yakın bir zamana kadar mobilya ve inşaat sektöründe temel yapıştırma malzemelerinden biri olarak kullanılmakta idi.
Özellikle yoğun kıvamda bir reçine olması ve dileğimiz şekli kolay biçimde alması epoksi malzemeyi kullanıcılar için makul kılan bir yer döşeme malzemesi yapmaktadır.
Pvc ve Epoksi Zemin Kapama Modelleri
Hızlı biçimde sertleşmesi ve darbelere karşı oldukça dayanıklı olması, hiçbir şekilde sıvı emmemesi epoksi malzemenin ön plana çıkmasını sağlamaktadır.
Epoksi yer döşemesi toz tutmaması ve kolay temizlenebilir olması özelliği ile kamu binalarında tercih edilmektedir.
3D EPOKSİ ZEMİN UYGULAMASI (3D Floor Epoxy)
Zemin Kaplama Fiyatları
Epoksi dışında metrekare cinsinden fiyatlandırılan zemin kaplama fiyatları kullanılan malzemeye göre değişmektedir. Kullanacağımız alanın yoğunluğu, iklimi, temizlik gereksinimleri tercih edeceğimiz yapı malzemesini belirler.
Örneğin; sık kullanılan ve dış etkenlere fazla maruz kalan bir alanda masif parke kullanmak çok mantıklı olmasa gerek. Bu yüzden malzeme tercihimizde fiyattan önce kullanım alanımız belirleyici faktör olmalıdır.
Pvc zemin kaplama, metrekare fiyatları; 15 tl ile 800 tl arasında değişmektedir. Sık kullanıma maruz kalan ve okul gibi yumuşak zemin gerektiren alanlarda kullanımı daha yaygındır.
Epoksi zemin kaplama, sıvı bir zemin uygulaması olduğu için kilogram cinsinden ücretlendirilmektedir. Kilogram bazında 10 tl ve 100 tl arasında ücretlendirilen epoksi daha çok basketbol, voleybol alanlarının olduğu spor salonlarında ve alışveriş merkezi tarzında görselliğin ön plana çıktığı ve temizliğinin kolay olmasının gerektirdiği alanlarda tercih edilmektedir.
Ormanlarımızın yok olması ile beraber ağaç ve ağaç ürünlerindeki azalma doğal olarak parke fiyatlarını da etkilemiştir. Metrekare fiyatı 20 tl ile 900 tl arasında değişen ahşap parke fiyatları kullanıclarına zengin bir görünüm sunmaktadır.
İç mekanlarda kullanacağımız mobilya ve halı gibi eşyalarla uyum sağlayarak doğal bir görünüm veren masif parkeler kullancıları tarafından talep görmektedir.
Masif parkeye nazaran daha kolay kullanım ve daha uygun fiyat sunan laminat parke zemin kaplaması iç mekanlarda en çok tercih edilen zemin kaplama malzemesidir.
Metrekare olarak fiyatları 15 tl ile 750 tl arasında değişen laminat parke fiyatları, tüketicilerin yoğun biçimde laminat parkeye yönlenmelerine sebep olmaktadır.