Lale örgü deseni ile yapılan Etekten başlanan Takma Yakalı, Kollu Örgü Çocuk Hırka Modeli Tarifi Tam anlatımı, Sesli açıklaması ile sitemizde.
Gayet güzel kolay ve şık bir Tırtıklı Yakalı Bebek Hırkası yapacağız. Takma kollu Bebek Hırka , Takma Yakalı Tek parça halinde bir bütün olarak örülüyor.
Eteğinden başlanıp beden bir seferde örülüyor, ayrı ayrı Örülmüyor. Ajurlu Lale Örgü Örneği ile yapılan model 1 ile 1,5 yaş bebeklere uygun.
2-2,5 yaş Çocuk Örgü Hırka yapmak isteyenler Lale desenleri 8 ilmekten oluşuyor. Tüm parçalara 8 Er ilmek yani birer desen fazla yaparak modeli uygulayabilirler.
Bebeğini ve 3 numara şiş ile örülen modele eteğinden 143 ilmek atılarak başlanıyor. 2 yaş bebekler için 151 ile ile başlayabilirsiniz.
8 İlmek ve katları olan Ajurlu Lale Örneğini Bir desen yani 8 ilmek az ya da artırarak daha büyük çocuklar için de örebilirsiniz.
Takma Yakalı Hırkaya Etekten Kaç İlmekle Başlanır?
143 ilmeği 5 sıra boyunca bir ters, bir düz tekli lastik modeli olarak eteğinden başlayalım.
Bu şekilde 5 sıra Lale deseni oluşturduktan sonra ilk ilik evinizi açıyorsunuz. Toplamda 3 tane ilk olacak, çünkü 3 adet düğme dikilecek.
Toplamda Aşağıdan yukarı doğru saydığımızda 6 adet lale deseni olduktan sonra Bebek Hırka modelinde gövde ön, arka ayrımına başlıyoruz.
Tek Parça Örülen Çocuk Hırkasında Ön Arka Gövde Ayrımı
Gövde ayrımında her iki ön parça için örgünün başına 38 ilmek, sonundan 38 ilmek ayırarak aralara ayraç koyuyoruz.
Ortada kalan ilmekler Bebek Hırkanın arka parçasını oluşturuyor. Buradan sonra artık düz örgü ile devam ediliyor. Sadece her iki kenarda 7 şer ilmek Hırka Ön Biye Patı yapılacak.
Bu Hırka patı için ayrı başta da sonda da tekli lastik ile devam edecek. Yani Hırkanın etek lastiği ve ön pat lastik ve Kol ucu lastik olarak düz örgü yapacağız.
Lale Örgülü Bebek Hırka Kol ve Yaka Kesimi
Kol kesimini yaptıktan sonra ön parçanın düz örgüleri 25 sıra olduktan sonra, artık yaka kesimi ne başlanıyor.
Yaka kesimini ön pat lastiği ördükten sonra hemen yanından 7 ilmek keserek başlatıyoruz. Örgü tersini normal bir şekilde ördükten sonra tekrar yaka kesimini 4 ilmek keserek devam ettiriyoruz.
Yaka kesimi ne 3. defa yapacağımız zaman 3 ilmek birden kesiyoruz. Son kez 4 defa yaka kesiminde 2 ilmek keseceğiz.
Yaka kesimi 7 ilmek, 4 ilmek, 3 ilmek, 2 ilmek olarak 4 defa kesmiş olduk. Diğer ön parçada yaka ve kol kesimini aynı sayılar ile keserek önleri bitirin.
Yaka kesimi bittikten sonra 11 sıra düz örgü daha örülür, 12. sıra Geldiğinde artık örgüde kesim yapılır.
Lale Bebek Hırka Arka Parça Örme ve Arka Kol Kesimi
Arka parçayı örmeye başladığınızda her iki taraftan 3 er ilmek kol kesimi ile başlayın.
Tekrar ön yüze geldiğimizde yine 3 er ilmek arka kol kesimi uyguluyoruz, İki tarafa da.
Kol kesimini 2 defa 3-3 bir taraftan, 3-3 bir taraftan uyguladıktan sonra ön parça ile aynı boya gelene kadar herhangi bir kesim uygulamıyoruz.
Tüm parçalar aynı boya geldiğinde arka parçanın ilmeklerini tek seferde keserek bitiriyoruz.
Çocuk Hırka Örgüde Takma Kol Örmek
Örgü Bebek Hırkasında takma kol yapımına 40 ilmek atarak kol manşet lastiğinden başlıyoruz. 10 sıra tekli lastik ördükten sonra Lale örneği başlıyor.
Kolda Toplamda 7 adet Lale deseni var. Örme Bebek Hırkasında Beden büyütme yapanlar önlere birer lale deseni, arkaya iki lale deseni, kollara da birer Lale deseni için 8 Er ilmek daha ilave edebilirler.
Kol lastiğini yaptıktan sonra Lale örneğine başlamadan önce bir artırma yapılacak.
İlmek arttırmayı düz ilmekleri örerek,Ters ilmekler den 1 ilmek çıkararak yapacağız. Her düz ilmek örülecek, her ters ilmekten 1 ilmek daha çıkarılacak.
Bu şekilde ilmek artırmalar bittiğinde şiş üstünde toplamda 59 ilmeğe ulaşmış oluyorsunuz.
Kolu uygun boyutlarda ördükten sonra tek seferde kol kesimi yaparak bitiriyoruz.
Tırtıklı Örgü Başlama ile Takma Yaka Nasıl Yapılır?
Şimdi Hırkanın gövde yapımı bitti, kollar örüldü. Omuzlar dikilecek daha sonra takma kol yerine dikildikten sonra, Takma Yaka yapımına geçiliyor.
Yakaya Örmeye başlamak için şişe 94 adet ilmek atınız. Yakayı Örmeye başlamak için, beden 3 numara şiş ile örüldü, yakayı 4 numara şiş ile başlarsınız daha iyi olur.
Yaka kenarları tırtıklı olabilmesi için Tırtıklı Yaka Başlama Tekniği yani Tırtıklı örgü başlama tekniği ile başlanıyor.
Yaka yapımını gösterildiği gibi yaptıktan sonra, hırka modeline dikerek hırkayı tamamlayabilirsiniz.