Diyet RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME İLGİLİ ÖNERİLER

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME İLGİLİ ÖNERİLER

161
ramazanda-sglikli-beslenmek-icin-neler-yemeli
ramazanda-sglikli-beslenmek-icin-neler-yemeli

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır

Mağfiret ve rahmet ayı olan ve 11 ayın sultanı olarak adlandırılan ramazan ayına buluşmanın mutluluğunu tüm Müslümanlar yüreklerinde hissetmektedirler. 

Bu mübarek kutlu zaman diliminde tüm Müslümanlar bir ay boyunca oruç tutmak için niyet ederler. Öyle ki, bu kutlu zaman diliminde ise sıhhat açısından beslenme çok önemli bir husus arz etmektedir.

Bundan dolayı bazı zamanlarda yanlış beslenme sonucu bazı sağlık sorunları yaşanmaktadır. Bu sağlık sorunlarını yaşamamak adına ramazan ayında beslenmeye dikkat edilmelidir.

Peki, ramazan ayında beslenme nasıl olmalıdır? İşte sizin için derlediklerimiz.  

İftarda Hızlı Yemek Yemeyin 

Akşama kadar 16 saat aç olan bir mideyi tıka basa doldurmak mide problemlerine neden olacaktır.

 Ayrıca iftara su ile başlamak ve ardından mümkünse kan değerini yavaş yavaş yükselten hurma ile devam etmek ve arkasına çorba eklemek iyi olacaktır. 

Unutmayın, tüm yiyecekleri biran hızlı hızlı tüketmek son derece yanlıştır.   

İftarda Tüketilmesi Gerekenler 

İnsanlar sahur yemeğinden akşam iftara kadar hiçbir şey yemeden içmeden oruç tutarlar. Yaklaşık olarak 16 saat oruçlu oluyoruz.  Buna bağlı olarak pek tabi olarak mideler acıkır.

Lakin bunu sağlıklı bir şekilde halletmek gerekiyor. Zira birtakım sağlık problemlerine kapı aralamış oluruz. 

Bundan ötürü iftarda, ızgara, haşlama ya da fırında pişirilmiş et, tavuk ya da zeytinyağ bazlı sebze türü yemekler, kuru baklagiller, artı bunun yanında yoğurt, cacık, salata ve tam buğday esmer ekmek tüketilmelidir.

Bol yağlı, tuzlu, baharatlı, ağır hamurlu yiyecekler, kızartma türü yiyeceklerden ve asitli içeceklerden mümkün olduğunca kaçının.   

Sahurda Tüketilmesi Gerekenler 

Sahur vaktinde aşırı yemek yemeden kaçınmak oldukça önemli bir konudur. Daha çok sahurda proteini bol olan besinler ile sindirimi kolaylaştıran ve tokluğu uzun süre tutan yiyecekleri tüketmek daha faydalı ve sağlıklı olacaktır.

Bu yiyeceklerin başında tam tahıl, buğday içeren ekmekler, menemen, süt ürünleri, yumurta, işlem görmemiş yani kavrulmamış kuruyemişler, hoşaf, taze sebze ve meyveler gelmektedir.

En iyi sahur yemeği, kahvaltı türü yiyeceklerden oluşması daha faydalı olacaktır.  

İftardan Sonra Hemen Çay İçmeyin 

Yenilen yemekleri hazmetmek ve yiyeceklerin faydasından yararlanmak için hemen çay içilmemelidir. Çünkü hemen içilen çay yenilen yemeklerin emilimini zorlaştırır. Bundan ötürü iftar en az 45 dakika sonra çay içilmelidir.  

Tatlıyı Abartmayın 

İftar sonrası tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü tatlı tüketimi bağışıklık sisteminin zayıflatmasına neden olabilir. Bu da birtakım sağlık problemlerine davetiye çıkaracaktır.   

İftar İle Sahur Arası Yeterli Su Tüketilmeli 

Bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarı 8 bardaktır. Bundan dolayı iftar ile sahur arası mutlaka yeterli oranda su içilmelidir. Hem sağlık açısından hem de sindirim açısından su içmek yararlı bir davranış olacaktır.  

Mutlaka Sahura Kalkınız 

Ramazan ayında yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de sahur yapmadan oruç tutmaktır.

Bu son derece yanlış yapılan bir davranıştır. Çünkü sahursuz geçilen gün metabolizma yavaşlayacak ve yenen yemekler tamamen yağa dönüşecektir.  

Egzersiz Yapmayı Unutmayınız 

Hem yenen yemeklerin sindirimi hem de vücut sağlığı açısından egzersiz yapılması son derece faydalı bir etkinlik olacaktır. Mümkünse en az yarım saat egzersiz iyi olacaktır.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz