Azar azar bir köşeye atacağınız paralarla, zamanla çok büyük birikimler yaptığınızı görebilirsiniz. Bunun için kupon kesmeniz veya kullanılmış kahve filtrelerini yıkayıp yeniden kullanmanız gerekmiyor
Son günlerde herkes tutumlu olmanın ve tasarruf etmenin yollarını arıyor. Fakat tutumluluktan kastımız, sıkıcı bir yaşam tarzı değil elbette. Biraz daha idareli, hesaplı kitaplı olmaktan bahsediyoruz. Bunun hangimize ne zararı olabilir ki? Aşırılıklarımızı biraz olsun kısarak şu zorlu kriz günlerini biraz daha rahat atlatabilmemiz mümkün.
Birçok aile borçlarını azaltmak ve tasarruf yapabilmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Fakat kredi kartı borçları ve diğer kredi ödemeleri bir türlü yakamızı bırakmıyorken işe nereden başlamak gerekir dersiniz?
Azar azar bir köşeye atacağınız paralarla, zamanla çok büyük birikimler yaptığınızı görebilirsiniz. Bunun için kupon kesmeniz gerekmiyor veya kullanılmış kahve filtrelerini yıkayıp yeniden kullanmanız da.
Bir yılda en azından 200 TL veya daha fazlasını biriktirmenin yollarını düşünüyorsanız, işte size ipuçları? 200 liralık tasarruftan ne çıkar demeyin. 50 TL?ya dahi ihtiyacınız olduğu zamanları anımsayın. Bu arada ?en az? ibaremizi es geçmeyin lütfen? Şimdi para biriktirmek neler yapılabilirmiş bir bakalım:
1. Elektriği Hesaplı Kullanın: Elektrik faturalarınızın maliyeti haddinden fazla mı? Belki de elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimlerinde elektrikli aletlerinizi kullanıyorsunuz. Örneğin; bulaşık makinenizi gün içinde çalıştırmaktansa gece çalıştırın. Sadece elektriğin daha uygun fiyata olduğu vakitlerde elektrikli eşyalarınızı çalıştırsanız otomatik olarak yılda 200 TL hatta daha fazlasını bile kazanabilirsiniz. Eşyalarınızı yenilemeniz gerektiğinde mutlaka en az enerji harcayanını seçerek de bütçenizi sağlama almış olursunuz.
2. Emlak Verginizi Kontrol Edin: Komşularınızın ne kadar emlak vergisi ödediğini öğrenin. Eğer eviniz küçükse ve ödediğiniz vergiler çok yüksekse derhal müdahale edin. Neden olmasın, kontrol etmenizde ne zarar olabilir? Her yıl ödediğimiz emlak vergisi cidden evimiz için uygun mu, fazla mı veriyoruz, eksik mi? Emlak verginizde yapacağınız bilinçli ödemeyle yılda ne kadar kâr ettiğinizi göreceksiniz. Herhangi bir sorun yoksa ve ödemeniz gereken miktarı ödüyor olduğunuzu anlamış olsanız dahi böyle bir kontrol size hiçbir şey kaybettirmez.
3. Kredi Kartlarına Dikkat: Her geçen gün insanlar kredi kartı kullanımından vazgeçmekte ve var olan kartlarını iptal ettirmekteler. Eğer kredi kartlarınızı hayatınızdan çıkaramıyorsanız, hiç olmazsa limitlerini düşürün. Çünkü limitiniz ne kadar yüksek olursa hesapsız harcamalarınızın başınıza açacağı dert de o kadar fazla olur.
4. Ucuzluktan Alışveriş Etmeyin: Kim istediğini ucuza varken pahalıya almak ister ki? Ama bu ucuzundan alışveriş alışkanlığı kişinin bütçesini sarsacak kadar savurganlığa gidebilmekte ve kişi hiç farkına varmamaktadır. Her gördüğümüz ucuz ürünü ihtiyacımız olsa da olmasa da alırsak ki birçoğumuz öyle yapıyoruz, düşünsenize aylık hesaplamalarda ne çok parayı ucuz diye aldığımız ürünlere harcamış oluyoruz. Ucuz alışveriş uğruna ipin ucunu kaçırıyoruz. Alışverişlerimizi ucuzluğu değil, ihtiyacımızı baz alarak yaparsak bu vesileyle oluşabilecek fazla harcamaların da önüne geçmiş oluruz. Bu sayede cüzdanınızda kalan para ucuza aldığınız ürünlerden çok daha fazla yüzünüzü güldürecektir.
4. Araba Ekstralarına ?Hayır? Deyin: Arabanızı bakıma götürdüğünüzde gereksiz yere çıkarılan faturalara dikkat edin. Örneğin, arabanızın boyasını koruyacak, boya koruyucu için sizden 200-300 TL talep eden bir görevliye hemen çıkarıp paraları dökmeyin. Para harcarken zihniniz daima devrede olsun. Boşa harcadığınız paraların ceremesini kim çekiyor dersiniz? Arabanız için, gereksiz parlatma ve koruma masraflarından kaçının. Çok önemli yapılması gereken bir durum olduğunda; gerekli malzemeleri alın ve kendi işinizi kendiniz yapın. Bazı işlerin de hiç zannettiğiniz kadar zor olmadığını ve yüksek meblalarda para harcamanız gerekmediğini anlayacaksınız.
5. Servis Sözleşmelerini Uzun Tutun: Uzatılmış garanti süreleri her zaman için işe yarar. Cihazlarınız arıza yaptığında ekstra para ödememek için aldığınız eşyaların garanti sürelerinin uzun olmasına dikkat edin. Satıcılar arızaların ilk bir yıl içerisinde çıkabilecek olan sorunları garanti kapsamında karşılayacaklarını söylerler fakat hepimiz biliriz ki eşyaların genel olarak ilk senesinde pek de arıza çıkmaz. O nedenle olabildiğince uzun süreli garantisi olan eşyalar almayı tercih edin.
6. Toptan Alışveriş Yapın: Özellikle çok kullanılan bazı ürünleri toptan almakta fayda var. Örneğin; Kağıt havlu, tuvalet kağıdı, çocuk bezi gibi ürünleri topluca almak her zaman için ekonomiktir. Böylece avantajlı olmuş olursunuz.
7. Online Bankacılıktan Yararlanın: Online bankacılık sistemi hem vaktinizden hem de paranızdan tasarruf etmenizi sağlar. Eğer bazen faturalarınızı ödemeyi unuttuğunuz oluyorsa, ekstra faiz ödememek adına otomatik ödeme talimatı vermenizde fayda var.
Yukarıdaki önerileri uyguladığınızda hem ekstra harcamalardan sakınmış olacaksınız, hem de kriz gerginliği içinde bu öneriler az da olsa size yardımcı olacak.
www.gencgelisim.com-Zeynep Özkan’ın haberi