Patates yetiştirmek-Filizlenen Patateslerden Sarmaşık Asma Bitkisi– Balkon için Asma Sarmaşık şeklinde Bahçe ve Balkonunuzda hatta Evinizin güneş alan bir yerinde kendinize ile küçük Yeşil bir Bahçe yaratmak ister misiniz?
Patates Yetiştirme Teknikleri,Patates Bitkisi yetiştirmek için gerekli bazı işlemler var. Filizlenen ya da halk değimi ile cücüklenen Patatesleri bundan sonra atmayarak bir cam kavanoz ,Saksı ve bir kaç Kürdan ile tekrar hayat bulmasını sağlayacağız.
Balkonunuzda bir çok Sebzeden faydalanarak kendinize Balkonda küçük bir Sebze Bahçesi yapmanız için gerekenleri sizlere detayları ile anlatalım.
Patatesle Sarmaşık Asması yapmaya başlamadan önce Patatesin yanına Plastik Damacana içinde ama içine soğanları ekerek değil yalardan açılan deliklerden Kuru Soğanları ekerek Taze Soğan Yetiştirebilirsiniz.
Bitki Yetiştirmeyi ve Çiçek bakmayı sevenler için Mutfakta Bitki Yetiştirme hakkında bilgi verdiğimiz sayfada Suyu Bitmeyen Saksı yapımı ile sizin olmadığınız zamanlar da Bitkileriniz ve Çiçekleriniz susuz kalmasın.
Patates Toğum ile mi dikilir yoksa Patates Fidanı var mı? diye merak edenler için şu bilgiyi de paylaşayım. Patates bir çok Sebzeden farklı şekilde Yine Toprağa Patates ekilerek elde edilen Vejetatif Üreme yapan Sebzelerdendir.
Örnek olarak bir toprağın altına Filizlenmiş bir Patates koyduğunuzda ilk olarak Yapraklı Patates bitkisi elde edersiniz daha sonra Patates çiçeği çıkar. Yer altında Patates yumruları oluşmaya başlar.
Tabi isteyenler Saksı içinde Patates yetiştirmek isteyenler ince kabuklu olan biraz filizlenmiş Patatesleri toprağın 3-5 cm kadar altına dikip belirli aralıklar ile sulayarak ta bu şekilde Patates Bitkisi yetiştirebilirler.
Patates Yetiştirme Deneyi Ancak bu uzun zaman gerektirir ve bildiğim kadarı ile her Mevsimde yeterli verimi alamayabilirler.
Aslında düşünüyorum da bu işlemi Filizlenen diğer Sebzeler ile de yapabilir miyiz? Yada Toprak altında yetişen Sebzelerden olan Pancar,Havuç,Soğan,Yer Elması,Şalgam,Sarımsak gibi Filizlenen Sebze çeşitlerinden de yapılabilir.
Eğer bu şekilde 5-6 Saksı Balkonda veya Bahçede Sebze yetiştirirseniz Organik Sebze Yetiştirme Tekniği ile kendi Sebzenizi kendiniz Yetiştirebilirsiniz de.
Aynı zamanda Çuvalda Patates yetiştirme Tekniği yine Toprak altına Patates yerleştirme işlemi gibi yapılır. Patates yetiştirmek zahmetli olduğu gibi ilgi isteyen Sebzeler arasındadır.
Patates ekim zamanı İlkbahar olup Şubat -Mart aylarında da ekim yapılır. Patates hasadı geldiğini Alttaki yaprakların solmasından anlayabilirsiniz.
Ancak bu Patates tarlaları için geçerli. Saksıda Patates yetiştirenler Toprak iyice kurumadan sulama yapmamalı.
Balkona Patates Bitkisi Sarmaşık Malzemeleri Nelerdir?
- Filizlenmiş Patatesler
- Cam Kavanoz
- 6 Adet Kürdan
- Saksı ve Gübreli Toprak ilerideki dönemde gerekecek.
Gelelim asıl mevzumuz Saksıda Patatesten Nasıl Bitki Yapılır?
Balkona Patates Bitkisi Sarmaşık yapımı
- Orta büyüklükte Patatesleri filizlenmeleri için serin bir yerde bir süre bekletin
- Cam Kavanozun içine dolmasına yakın derecede Su doldurun.
- Patatesin altına birbirine çok yakın olmayacak şekilde 3 adet kürdanı 1 cm kadar batırın.
- Patatesin cam kavanozun dışında kalan bölümüne de 3-4 tane Kürdan batırın-Çevresine
- Pencere kenarına ışık ve Güneş alan bir yere içinde Patates olan Cam Kavanozu koyun.
- Patatesler 2-3 gün içinde filizlenmeye başlayacaktır.
- Patateslerin Bitkileri yapraklanmaya başladığında (Takriben 8-10 gün sürebilir) 3/2 Toprak 3%1 gübre olan Toprağın içine Patatesi toprak altında Bitkisi toprak üstünde olacak şekilde ekin.
- Patates Saksısını yani Bitkisini Asılacak şekilde Balkon veya Salonunuza Güneş görebilecek bir alana yerleştirin.
Çok güzel hobiler edindim sayenizde. .çok güzel site olmus tesekkurler
çok güzel