Kendi Tshortlerimizi kendimiz boyayabiliriz. burdaki gösterilen teknikle bu oldukça kolay, Hep beraber deniyelimmi
Kumaş BOYAMA
Kendi tişörtünüzü kendiniz boyayın
Sevdiğiniz bir resmi, kumaş boyaları kullanarak tişörtünüzün üzerine aktarabilirsiniz. Bunu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler üzerinde desen olmayan bir tişört ve birkaç farklı renk kumaş boyası…
Arkadaşlarınız, aileniz ve özellikle çocuklarınıza hediye etmek için eğlenceli ve rengarenk tişörtler yapabilirsiniz. Kendi tasarımınızı uygulayabileceğiniz gibi, bir kitaptaki bir fotoğraf ya da resimden de faydalanabilirsiniz. Kumaş boyaları kullanılması kolay, çabuk ve güzel sonuçlar veren boyalardır.
Tasarımı basitleştirin
Basit şekiller en etkileyici olanlardır. Eğer seçtiğiniz resim çok fazla detaya sahipse, bunları göz ardı ederek sadece büyük çaplı şekilleri kullanın. Örneğin; buradaki zürafa çizimi için kullanılan fotoğrafta, mavi ve yeşil bulanık parçalarla dolu oldukça karışık arka plan bulunmaktadır. Tişört tasarımındaysa, arka plan sadeleştirilmiş düz mavi renge boyanmıştır.
Boyalarınızı sınırlandırmaya çalışın. Siyah ve beyaza ek olarak kullanılacak iki parlak renk, birlikte kullanıldığında birbirini saf dışı edecek birçok farklı renkten çok daha iyi bir etki bırakacaktır. Burada kullanılan turuncu rengi ve beyaz renklerden oluşan zürafada da göreceğiniz gibi beyaz tişörtün boyanmadan bırakılan bölgeleri kullanılan güçlü ve parlak renklerin daha parlak görünmesini sağlamaktadır.
Kumaş boyaları
Çoğu kumaş boyası su bazlıdır. Genellikle sulandırılmadan kullanılsalar da bazen eklenecek bir miktar su boyanın akışkanlığını arttırıp uygulanmasını kolaylaştırır. Boyaların markalarının farklılığına rağmen üreticilerin talimatlarına uyulmasında her zaman fayda vardır.
Kumaş boyalarını karıştırarak istediğiniz renkleri elde etmeniz mümkün olsa da iki farklı rengin karıştırılmasıyla elde edilecek bir renk, o renkte satın alınmış bir boyadan daha soluk görünür. Örneğin satın aldığınız bir turuncu renk boya, sarı ve kırmızıyı karıştırarak elde edeceğiniz turuncu renk boyadan çok daha net ve parlak olacaktır.
Kumaş boyalarının uygulanması zor değildir, son derece kolay bir şekilde kumaşın üzerine yerleşirler. Geniş alanların boyanması için sert fırçalar iyi bir seçenek olsa da çizgi ve detayların boyanmasında küçük ve yumuşak fırçalar kullanılmalıdır. Çoğu boya kumaş üzerine bir kez uygulanmakla hazır hale gelir. Boya ıslakken parçalı bir görüntü veriyorsa bundan endişe duyulmamalıdır, çünkü boya çabucak kuruyacak ve düzgün bir görünüm alacaktır.
MALZEMELER
Beyaz pamuklu tişört
Bir fotoğraf
Kopya kağıdı
Kalemler: 3H ve 7B
3 Renk kumaş boyası: mavi, turuncu, siyah
Fırçalar: No.4 fındık, 6mm yassı, No.4 yumuşak yuvarlak
Su dolu bir kavanoz
Bir parça mukavva
Ütü
1. Fotoğrafın kopyasını çıkarın Keskin uçlu bir 3H kalem kullanarak fotoğrafınızdaki ana şekiller ve hatların kopyasını çıkarın. Detaylar ve küçük ince şekilleri resmin dışında bırakın.
UZMAN TAVSİYESİ
Koyu renkler üzerine transfer
Eğer tişörtünüz siyahsa ya da koyu renkse 7B kalem yerine beyaz pastel boya kullanın (conté crayon). Düzgünce bastırırsanız bu beyaz boya koyu renk kumaşın üzerinde etrafa bulaşmadan belirecektir. Sıradan bir tebeşirse böyle bir durumda dağılıp lekeler oluşturmaya meyilli olacaktır.
2. Kopyanın fotokopisini çekin Çiziminiz kullanacağınız tişörte uygun boyda değilse birkaç farklı boyda fotokopisini çıkarın. Her birini tişörtün üstünde deneyerek hangisinin daha iyi durduğuna karar verin. Size uygun olan boyu seçtikten sonra yine 3H kalemi kullanarak fotokopinin bir kopyasını çıkarın.
3. Çizimi tişörte aktarın Kopyayı ters çevirin ve arkadaki şeklin çizgileri üzerinden, keskin uçlu 7B kalemle, geçin. Koyu ve kalın bir çizgi elde edebilmek için kalemi iyice bastırın. Kağıdı yine ters çevirerek tişörtün ortasına yerleştirin. Lekelenmeleri önlemek için doğru konumu bulduğunuza emin olmadan kalemi kumaşa değdirmemeye dikkat edin. Şimdi kopyayı tam konumuna yerleştirdikten sonra bu kez de 3H kalemi kullanarak hatların üzerinden geçin. Kalemi, hatların alttaki tişörte aktarılmasını sağlamaya yetecek ölçüde bastırın.
PÜF NOKTASI
KIRIŞIKLIKLAR VE BOYA SIZINTILARINDAN KAÇINMAK
Bir parça sert kartonu tişörtün ölçülerine göre keserek içine yerleştirin. Bu, çalışmanız süresince kumaşın düzgün durmasını sağlayacak, boyanın uygulanmasını kolaylaştıracak ve ayrıca eğer boya suluysa bu kart, boyanın kumaş üzerine sızıp tişörtün arkasına geçmesini de engelleyecektir.
4. Kontrol edin Kopya kağıdını tişörtün üzerinden dikkatlice alın. Çizgilerin boyamaya rehberlik edecek ölçüde temiz ve keskin olmasına dikkat edin. Eğer çizgiler net değilse kopya kağıdını yine aynı yere yerleştirip bu kez daha çok bastırarak çizgilerin üstünden geçin.
5. Arka planı doldurun Arka planı mavi kumaş boyasını kullanarak, kısa fırça darbeleriyle, yukarıdan başlayarak boyayın. Kenarlardaki küçük şekilleri boyamak için 4 numara filbert fırça, daha geniş alanları boyamak içinse 6 mm yassı fırça kullanın. Boyama işlemini yaparken çizimin diğer taraflarını elinizle lekelememek için bir kağıtla kapayın. Eğer zürafa başının kenarları çok düzgün olmazsa, en sonda yapılacak siyah çizimle bunlar kapanacağından, endişelenmeyin.
PROJEYİ GELİŞTİRMEK
Seçtiğiniz şekil tişörtün üzerine aktarıldıktan sonra şimdi işin asıl keyifli kısmına geldik. Eğer sade hatları olan bir şekil seçtiyseniz, geriye sadece boş alanları renklerle doldurmak kaldı. ?Püf Noktası?nda da anlatıldığı şekilde sert kartonla çalışıldığında bu süreç çok daha kolay olacaktır.
6. Zürafa başını boyayın Mavi arka planın kurumasının ardından yine aynı fırçaları kullanarak zürafa başının turuncu renkli kısımlarını boyayın. Çalışmaya devam etmeden önce yine boyanın kurumasına izin verin.
SON RÖTUŞLAR
Siyah kontür zürafanın çizgilerini ortaya çıkarıyor. Özellikle yüzünü belirginleştiriyor.
7. Çizgileri ekleyin Bu kez 4 numara yumuşak ve yuvarlak fırça kullanarak ana hatları yukarıdan başlayarak boyayın (Bu işlemi önce, ayrı bir kumaş parçası üzerinde deneyin). Boyadığınız yerin özelliğine göre çizginin kalınlığını ayarlayın. Her çizgiyi ucunu sivrilterek bitirin, ardından gözler burun delikleri gibi kısımları boyayın.
8. Renkleri sabitleyin Boya kuruduktan sonra tişörtü ters çevirip resmi tersinden ütüleyerek renklerin sabitlenmesini sağlayın. Ancak bu prosedür, boya türüne göre değişebileceğin-den, önce üreticinin talimatlarını okuyun.
TAMAMLANMIŞ RESİM
A Arka plan
Düz mavi arka plan ana resmi bozmadığı gibi, turuncu renge güzel bir gölge oluşturmaktadır.
B Boyanmamış kumaş
Zürafa şeklinin beyaz alanları sadece tişört kumaşının görünecek şekilde bırakılmasından ibarettir.
C İnce çizgiler
Siyah ana hatlar resmi birarada tutsa da düzgün bir şekilde yapılabilmesi için öncesinde uygulama yapılması gerekir.