Şu sıralar dünyayı parmağında oynatan online servislerden Twitter nedir, ne işe yarar, neler yapılıyor ve tabii nasıl kullanılır? Tüm yanıtlar bu yazıda.
Popüler sosyal medya sitesi Twitter dün itibariyle Türkçe kullanıma da destek vermeye başladı. Dil sorunu yüzünden Twitter’ı kullanmaktan çekiniyorsanız bundan sonra bir bahaneniz kalmadı. Sizin için Twitter rehberimizi en son yenilikler kaynağınca yeniledik.
Twitter’dan bahsetmeden önce mikroblog kavramından ve sosyal ağlardan bahsetmemiz gerekiyor aslında. Önce sosyal ağlar ile başlayalım.
Sosyal Ağ Ve Mikro Blog Kavramı Nedir?
Her ne kadar sosyal ağ olarak bilmiyor olabilirsiniz ama kullanma ihtimaliniz oldukça yüksek. Çünkü Facebook, MySpace, Netlog gibi servisler bu şapkanın altında yer alıyor. Bunların dışında ayrıca Xing, Pronected, LinkedIn gibi servisler var ki iş dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyorlar.
Twitter kısa bir süre önce görsel anlamda ciddi yeniliklere kavuştu.Ayrıca site artık Türkçe
Peki ya mikroblog? Bu soruyu yanıtlamadan önce bir blogunuz olup olmadığını sormamız gerek? Var mı? Güzel, blogunuza istediğiniz konularda yazılar yazıyorsunuz, bu da tamam.
Ama tıpkı cep telefonunuzdan kısa mesaj gönderir gibi kısa yazılar yazıyor musunuz? Hayır mı dediniz. Tamam, işte Twitter gibi mikrobloglar tam da bu noktada devreye giriyor.
Kısa Twitter Tarihi
2006 yılında yayına başlayan Twitter, dört yıllık süreçte dünyanın en çok tıklanan sitelerinden biri olmayı başardı.
Twitter’ın üç yılı bile bulmayan bir geçmişe sahip olduğunu düşünürsek en uygun başlık kuşkusuz “Kısa Twitter Tarihi” olmalı.
Mart 2006’da, San Fransisco’da prototip olarak iki haftalığına ortaya çıkan Twitter’ın resmi başlangıcı Ağustos 2006‘ya denk geliyor. Bu başlangıcın şirket haline gelmesinin Mayıs 2007’de gerçekleştiğini belirtirsek geldiği noktayla başarı kelimelerinin ne kadar örtüştüğü ortaya çıkıyor.
2010 yılında şirket 150 milyon dolar net kazanç sağladı. Şu anda itibariyle 200 milyon üyesi bulunuyor.
Twitter Ne İşe Yarar?
Gelelim Twitter’ın ne işe yaradığına. Şu sıralar ABD’de çılgınlık derecesinde ilgi gören Twitter için ne işe yarardan ziyade neler yapılır demek daha doğru olabilir aslında.
2008, 2009 yılları arasında yüzde 1000’in üzerinde büyüyen Twitter’ı köşebaşındaki sosisçi hariç herkes kullanıyor bile diyebiliriz belki de.
Kişiler, haber kanalları, büyük kurumsal şirketler, kampanya düzenleyenler, politikacılar; yani aklınıza gelebilecek hemen her kişi ve kurum açtığı Twitter hesabıyla kendisi hakkındaki gelişmeleri paylaşıyor.
Twitter özellikle ABD’de yoğun olarak kullanılıyor.
İşin mantığı oldukça basit aslında. O an başınıza gelen bir olay, duyurmak istediğiniz bir haber, düzenlenen bir kampanya, firmanız hakkındaki bir gelişme, seçim kampanyanızdaysanız katıldığınız miting ya da çıkacağınız televizyon kanalını duyurmak gibi aklınıza gelebilecek hemen her şeyi Twitter üzerinden takipçilerinize duyurabilirsiniz.
Tek bir şartla, mesaj başına 140 karakter sınırınız var. 160 karakterlik kısa mesaj sınırlamasına alışkın bir toplum olan bizler için 140 karaktere uygun mesajlar yazmak zor olmasa gerek.
Twitter Hesabı Açalım
İlk olarak internet tarayıcınızı açın ve twitter.com adresine gidin. Ekranın sağ üstünde “New to Twitter?(Twitter’da yeni misin?)” başlığını göreceksiniz. Bu başlığın altındaki üye ol(sign up) butonuna basak üyelik formunu açabilirsiniz. Ama durun, hemen tıklamayın.
Bu butonun altında bir video bulunuyor. Bu videoyu izlemenizi tavsiye ederiz. Bu ön keşfi de tamamladıysanız artık üyelik aşamalarına geçebiliriz.
Twitter’da hesap açmak son derece kolay.
Şimdi üye ol yazan butonuna basabilirsiniz. Ekranda 5 satırlık kısa bir form göreceksiniz. Buraya sırayla adınız, Twitter’da kullanmak istediğiniz kullanıcı adınız (genelde hemen herkes gerçek adını tercih ediyor), şifreniz ve sizi biri takip listesine eklediğinde bilgilenebilmeniz için e-posta adresinizi yazıyorsunuz. Kullanım şartlarını onayladıktan sonra “Create my account(hesabımı oluştur)” butonuna tıkladığınızda işlem tamam demektir.
Twitter Kullananları Bulmak
Eğer düzenli takip ettiğiniz bloglar varsa blog sahipleri beni Twitter’dan takip edin, adresim şu diyebilir. Aynı şekilde takip ettiğiniz haber sitelerini de eklemeniz mümkün. Yurt içi ve yurt dışındaki haber sitelerinin çoğu kullanıyor. Yeri gelmişken belirtelim, ShiftDelete.net’in resmi Twitter sayfası: http://twitter.com/shiftdeletenet
Gmail, Hotmail gibi servislerin adres defterlerindeki arkadaşlarınızı Twitter’a kolayca davet edebilirsiniz.
Twitter kullanıcılarını bulmanın tek yolu sağda solda logosunu, bilgisini görmek yoluyla değil elbet. Sitenin üst tarafında bulunan arama çubuğuna eklemek istediğiniz kişinin ismini yazıp daha sonrada find people (kimi takip etmeli) linkini seçerseniz işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Burada Find on Twitter sekmesi isim aratmanızı sağlarken, Find Friends (arkadaşlarını bul) sekmesi, Gmail, Hotmail, Yahoo gibi servislerdeki adres listenize davet gönderebilmenizi sağlıyor.
Browse Interests (ilgi alanlarına gözat) sekmesi ile ilgi alanlarınıza göre yeni isimler keşfedebilirsiniz. Dilerseniz Invite by email(arkadaşlarını davet et) seçeneğiyle arkadaşlarınızın e-posta adresini yazarak davet gönderebilirsiniz. Suggestions For You (önerileri göster) sekmesinden Twitter’ın size önerdiği isimleri, listeleyebilirsiniz. Daha ayrıntılı arama yapmak isterseniz search.twitter.com adresi sizleri bekliyor
CEVAP VER
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için tanımlama bilgileri kullanılmaktadır.Bu siteye giriş yaparak tanımlama bilgileri kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi içintıklayınKapat