Sağlık ASTIM HASTALIĞININ EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ NEDİR

ASTIM HASTALIĞININ EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ NEDİR

158

Astım hastalığına ne iyi gelir? Kaç çeşit Astım vardır?

Astım hastalığına ne iyi gelir hava kirliliğinin en çok artığı bu günlerde sıklıkla sorulmakta. Kirli hava koşulları Astım rahatsızlıklarını artırarak Astım hastalarına zoluk çektirmekte..

Astım Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Astım hastalığı vücutta nasıl oluşuyor Astım hastalığının sebebi nedir ?tam olarak bilinmemekte.

Doğuştan soluk borularından rahatsız olanlar çevre koşullarından kaynaklı hava kirliliği gibi etkenlerden ve çocukken geçirilen zatürre gibi hastalıklardan kaynaklanan bir hastalık olduğu bilinmekte.

Kaç çeşit Astım vardır?

Astım başlıca tipik özelliği Broşların mukoza ödeminin oluşmasından sebeble episodik dispnedir. Yani Nefes darlığına rahat nefes alamamaya sebeb olur.

Anksiyetinin sebeb olduğu ani nöbetler görülür. Astım aynı zamanda Alerjilere neden olurken immunglobulin (IgE) seviyesi alerjinin hangi rolü oynadığını gösterir.

Astım hastalığı çoğunlukla Alerjiye sebeb olasılıklarda görünsede bazı hastalarda alerji görünmeyebiliniyor.

Astım doğuştan olabileceği gibi Alerjiye bağlı sebeplerle de kendini gösterebilir.

Astım Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Astım hastası olan kişilerde en çok nefes darlığı görünür , boğazda hırıltıyla beraber öksürük seyir eder.

Bazı hastalarda hastalığı tetikleyen faktörler arasında kirli hava, sigara dumanı, yoğun egserziden kaynaklı nefes darlığı nefes almakta güçlük çekme.

Ayrıca mikrobik hastalıklar, soğuk hava ve Alerjiye sebeb olabilecek etkenler hastalığın daha belirgin bir şekilde görülmesini sağlar.

Astım Tanısı Nasıl Konur?

Hastalarda yapılan detaylı muayeneden sonra yapılan tahlillerde kanda Tıpta  IgE’ nin ve eozinofil denilen  akyuvarın sayısının yüksek görülmesi.

Soluk borusu üzerinde muayne ve yapılan teslerle daralma olup olmadığına bakılır.

Deri üzerinde alerjiye sebeb olabilecek şeylerle tes yapılarak herhangi bir besine yada şeye karşı Alerjisi varmı hastanın test yapılır.

Astım hastalarında aniden ortaya çıkan nöbetlere Astım atağı ve Astım krizi denir ve Astım krizi geçiren hasta nefes darlığı çekerek nefes almakta çok zorlanır.

astim

Astım Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Astım hastalığında en çok bilinen tedavi yöntemlerinden bir tanesi inhaler denilen medikal cihazlar kullanılarak tedavi edilir. İnhaler kullanarak lokal etki yaratılır ve daha düşük dozla daha fazla etki elde edilir. Bu şekilde sistemik yan etkilerin önüne geçilmeye çalışılır.

Astım Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Astım hastaları için iki çeşit ilaç kullanılır bunlardan ilki ilaçlara rahatlatıcı ilaçlar adı verilir salbutamol, terbutalin gibi sempatomimetikler.

Kriz esnasında veya belirtiler başladığında kişi inhaler’i ağzına götürür ve soluk alma inspirasyon sırasında inhaler’i sıkar.

İkinci gruba dahil olan  ilaçlar astımdaki en  temel sorun olan hava yolundaki iltihabın azaltılmasına yöneliktir.

Bunlar da solunum yoluyla alınan kortikosteroidler, kromolin sodyum, nedokromil sodyum, teofilin ve lökotrien reseptör antagonistleridir. Her iki grup ilaçta inhaler tercih edilir.

Alerjik astımlı hastaların bir kısmında ilaç tedavisi ve korunma yöntemleri etkili olmamakta ve aşı tedavisi immünoterapi gerekli olmaktadır.

Astım, özellikle çocuklarda hafif bir tablo gösterirse belirtiler -%50-%60- tamamen yok olabilir. Fakat yetişkin yaştaki astımlıların belirtileri çoğu kez ömür boyu kalıcı olur.

Astım Krizinden Nasıl Korunulur tüm bunları en doğru kaynaklardan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Uzman Doktorlarından öğrenebilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz