Sağlık KORTİZON TEDAVİSİ NEDİR,KİMLERE KORTİZON TEDAVİSİ UYGULANIR

KORTİZON TEDAVİSİ NEDİR,KİMLERE KORTİZON TEDAVİSİ UYGULANIR

2088
kortizon-tedavisi

Kortizon Tedavisi Nasıl Yapılır? Kortizonun Yan Etkileri Nelerdi? Hangi Hastalıklarda Kortizon Kullanılır?

Kortizon dediğimizde halk arasında kanser hastalığının tedavisinde kullanılan bir çeşit ilaçlı tedavi yöntemi olarak bilinir.

Kortizon  böbrek üstü bezlerimizin sağladığı vücudumuzda bulunan bir çeşit HormondurKortizonun vücudumuzdaki görevi nelerdir?

Kortizon vücudumuzdaki başlıca görevleri arasında karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenlemek gelir.

Gün içinde vücudumuzdaki Kortizon oranı değişiklik gösterir.  Şişman ve Obezite hastalarında zayıf insanlardan daha çok Kortizon bulunur.

Gün içinde şartlara göre değişen vücuttaki Kortizon oranını değişkenliğe sebeb olan vücut ısısı, kan basıncı ve zamanla ilgili olarak değişkenlik gösterebilir.

Vücut en çok ne zaman Kortizon üretir? Özellikle sabahları vücuttaki Kortizon oranının artığı gibi aşırı sinirlilik ve asabiyet durumlarında vücuttaki kortizon artışı 10 kat daha fazla artış göstermektedir.

Vücut ne zaman Kortizon üretmeye başlar? Vücuttaki kortizon üretimi doğumdan sonra ilk bir ay içerisinde vücut üretmeye başlar .Taki kişinin ölümü gerçekleşinceye kadar vücuttaki kortizon üretimi devam eder.

Eğer vucut Kortizon üretmiyorsa ne olur? Doktorlar tarafından Kortizon tedavisi uygulanarak vücuda gerekli olan Kortizon verilir.

Kortizon tedavisi hangi hastalıklar için kullanılır? Kortizon bilinenin aksine sadece Kanser hastalığında kullanılmaz bir kortizon-tedavisiçok hastalığın tedavisinde Kortizon tedavisi uygulanır.

Kan ile ilgili hastalıklarda Kortizon tedavisi ön görülür. Kalp ve Damar hastalıklarının çoğunda Kortizon tedavisi uygun görülür.

İdrar yolu ve Böbrek hastalıklarında da en blinen tedavilerin başında Kortizon tedavisi gelmektedir.

Bazı Alerjik hastalıklarda,Bağ dokusu ile ilgili rahatsızlıklarda, göz hastalıklarında hatta zehirlenmelerde dahi Kortizon tedavisi uygulanır.

Vücutta gelişen şoklar,sıcak basma sorunlarında,yüz felci ve bazı felç türlerinde ,bahışıklık sistemi hastalıklarında ve akut derecede ciddi Astım hastalıklarındaki tedavilerde kullanılır.

Kortizon vücuda zarar verirmi? Kortizon vücuda yararlı olduğu kadar zararlarıda çoktur tedavi aşamasında belirli ölçülerde ve dozlarda kullanılmaktadır.

Kortizonun yan etkileri nelerdir? Kortizonun yan etkileri malesefki bilindiğinden daha fazladır. Midede problem çıkarır, kadınlarda Adette düzensizliğe sebeb olur.

Hastaların tansiyonlarında ve şeker ölçümlerinde yükselmeler görülür, hastalarda psikolojik sorunlar görünür, uzun zaman Kortizon tedavisi gören kişilerde gözlerde Katarak oluştuğu bilinenler arasındadır.

Kemik erimesi,vücutta tüylenme ve kıllanmalara, kas zayıflığı ve gelişim bozukluğuna sebeb olabilir.  Vücutta kan düzeyinde artış sağladığı gibi vücudun bazı bölgelerinde halk dilinde kof şişmanlık diye tabir edilen şişkinlikler görülebilinir.

Kortizon tedavisinde en çok hasta kişide omuz ve karın bölgesinde şişlik görülür. Kortizon kan şekerinin kullanılmasını sağlayan hormon olan insülinin etkilerine zıt etki ederek kan şekerini yükseltir.

Yatkın kişilerde şeker hastalığı görülebilir. Gebelerde kortizon kullanımı gebelik şeker hastalığının ortaya çıkma riskini artırır.

Kortizon Tedavisi Kesildiğinde Vücutta ne gibi değişklikler görülür? Kortizon tedavisi, eğer aniden kesilmişse ‘’addison’’ krizine yol açabilir.

Kortizonun kesilmesiyle birlikte vücutta kortizon üretmeyen böbrek üstü bezleri addison krizine yol açar

Kortizon Kullanırken Nasıl Beslenmeliyiz? Kortizon her hastalıkta olmasada bazı hastalıklarda çok fazla yan etkiye sebeb olduğundan beslenme düzenine çok dikkat edilmelidir.

Halk dilinde dört beyaz olarak bilinen tuz, şeker, yağ, un tüketimi en aza indirimelidir. Hazır gıdalarda tuz ve yağ oranı fazla olabileceğinden ziyadesiyle evde doğal yiyeceklerle sağlıklı beslenme yolu terciğ edilmelidir.

Kortizon kullanan kişi bol sebze ve meyve tüketerek sağlıklı bir şekilde beslenmeye dikkat etmeli.

Kortizon kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltarak osteoporoza sebeb olduğu için Kalsiyum oranı yüksek yiyecekler tüketilmeli.

Kortizon tedavisi gören hastalarda şeker oranı artığı için kan şekeri yükselen hastalar beslenmelerine çok dikkat etmeli.

Kalsiyum oranı yüksek yiyecekler hangileridir? Süt,yoğurt,peynir üçlüsü yağsız ve tuzsuz olarak terciğ edilmeli.

Yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, kuru baklagiller, fındık  ve küçük balıklar içlerineki Kalsiyum oranı yüksek yiyecekler olduğu için gün içerisinde tüketilmesi gereken besinler zincirindendir.

Kortizon tedavisinde alkol kullanılmalımı? Alkol kesinlikle tüketilmemeli ve ayrıca Kortizon iştağınızı açabileceği için kilo almanıza sebeb olacak Makarna,Hamur işleri,yağlı yiyecekler, çok az ya da hiç tüketilmemeli.

Kortizon Tedavisi Gören Kişi Neler Yememeli?

Marketlerde hazır satılan Tüm konserveler, meyve suları, soda, kola gibi gazlı içecekler, bisküvi, gofret, kraker, zeytin, salça, şekerlemeler.

Anlayacağınız markette satılan ve içinde koruyucu madde bulunan tüm gıdaları kortizon kullanılırken yemek sakıncalıdır.

Midye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri ve balıklar, salam-sosis gibi şarküteri ürünleri, sakatatlar, kereviz, deniz börülcesi, kaşar, otlu peynir vb.

Tuzlu peynirler, süt tozu, tuzlu veya peynirli krakerler, patlamış mısır, böreklik yufka, kahvaltılık tuzlu tereyağı ve margarinler, salata ve makarna sosları, kabartma tozu, hazır çorbalar.

Dondurulmuş gıdalar, buyyon, tuz içeren her türlü baharat ve yemeklere konan katkı maddeleri, mayonez, ketçap ve turşu sodyum içeriği çok yüksek besinlerdir.

Bu besinleri kortizon kullanırken tüketmemek gerekir. Yağ ve tuz içeren çerezleri tüketmek de sakıncalıdır. Ayrıca sofra tuzundan ve diğer tuzlu besinlerden de kaçınılması gerekiyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz