Güzellik,Bakım ÇÜRÜK DİŞ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

ÇÜRÜK DİŞ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

405
ÇürükDişler

Koyu renklenmelerle ortaya çıkan ve oyuk halini alan zamanla diş kaybına dönüşen hastalıkların başlangıcıdır diş çürümesi. Hastalıklar arasında önlenebilmesine rağmen hemen diş hastalığı herkesin yaşadığı dir deneyimdir.


Dişler neden çürür?

Bakteriler en çok ağzımızın içinde iken zarar verirler, oluşan bakteri plağı, şekerli ve erimesi zaman alan unlu yiyeceklerin ağızımızda kalan artıklarından asit oluşturmaktadırlar. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek diş minelerinde deformasyona neden olurlar. Bozulup ve sonuç olarakta diş çürüğünün başlamasına ve kavite denilen oyuklara neden olmaktadırlar.

Yıllardır, nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde ?çok sebebe bağlı bir hastalık? olduğu anlaşılmıştır.

Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni vardır:

1-  Bakteri plağı (Diş plağı adı da verilir),

2-  Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un? gibi),

3-  Bünyesel etkenler (Dişin yapısı. tükürüğün bileşimi? gibi)

Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük ortaya çıkar.

İlk yapılması gereken şey diş hekimine gitmek ve verdiği  önerilere uymak olmalıdır. Aslında çürükten korunma, bir kişisel irade konusudur ve hepimizin sağlam dişler ve sağlıklı ağzın getireceği rahatlığın bilincinde olmamız gerekir. 

Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipliğinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, diş fırçaları küçük başlı seçilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri ve dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar, orta derecede sert ya da yumuşak kıllı olmalı ve belirli aralıklarda değiştirilmelidirler. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri taşımayacak bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Asla başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak aynı zamanda ağız kokusu?nu gidererek ferahlık ve temizlik hissi veren florürlü gargaralar da kullanılabilir.

Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında bir şey yememeye gayret etmek de diğer bir önlemdir.
Dişhekimine muntazam aralıklarla başvurmak bir çürüğü önlemek ya da erken yakalamada en iyi yoldur. Ayrıca sıcak ve soğuğa duyarlı dişler ya da ağrılı dişlerde veya tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklemeler ve oyuklar gibi durumlarda vakit geçirilmeden hekime başvurulması tedavinin şeklini değiştirecek ve zorluğunu azaltacaktır.

Sağlıklı gülüşler için dişlerinizi mutlaka fırçalayın..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz