Hayvanlar Alemi BİLİNMEYEN HAYVANLAR TARSİUSLAR

BİLİNMEYEN HAYVANLAR TARSİUSLAR

1062
Tarsier

True Facts About The Tarsier

Bilinen Hayvan türlerinin dışında Bilinmeyen ya da çok az kişi tarafından bilinenHayvan türlerinden biri de Tarsier.  Güneydoğu Asya’da evlerde evcil hayvan olarakta beslenen Cadı Makigiller Uzun bacaklıgiller olarakta bilinir.

Görüntüsüyle şirin görünen bu Hayvan Dünyada çok az kişi tarafından bilinir. Görüntüsüyle Maymuna benzeyen Tarsier diğer adıyla Tarsius Dünyada sadece Güney Asyanın Adalarında yaşarlar. Pirimat Familyasından olan buu Hayvanlar Maki olarak bilinirler fakat  Makimsilere dahil değildirler.

Geceleri daha çok sosyal yaşamın içinde bulunan görüntüleriyle çok sevimli olan bu Kuru Burunlu Maymunlar Güney Asya’da da çok sevilerek evcil hayvan olarak evlerin içinde beslenirler.

Tarsius Özelikleri

Tarsier13
dsfrfg

Cadı Makileri olan bu küçük sevimli Primatlar  fizik olarak çok küçük hayvanlardır. Boyları 9 ile 16 santim aralığında olur. Kuyrunklarının uzunluğu belirgin özellikleri arasındadır.

Kuyruklarının uzunluğu vucudunun uzunluğunun iki mislini bulmaktadır.  Çok küçük olan bu sevimli hayvanların ağırlıkları 60 ile 160 Gram arasında değişir.

Tüyleri çok kısa Post şeklinde gri , kahverengi, ve kızıl tonlarında kısa yumuşak tüyleri olur. Tarsiidae Ailesinden olan bu bedeni çok küçük olan Tarsius’ların elleri ve ayakları bedenlerine göre çok uzundurlar.

Çizgifilm karakteri Marsupilami gibi uzun bacakları sayesinde çok yükseklere ve uzaklara sıçrayabilen bu hayvan kuyruğunla havada denge sağlar.

Küçüklük ölçülerine göre memelerin  cinsinden en iri gözlü hayvan türüdür. Hatta gözleri beyinlerinden iki misli daha büyüktür.  Gözlerinden sonra yüzündeki en belirgin özelliği sivri uzun ve büyük kulaklarıdır.

Tarsius’ların yaşamı

Tarsier_600
maki

Gündüzleri çok faal olmayan bu hayvanlar gecelere ziyade gündüzleri yeşilliklerin,bitkilerin arasında saklanarak dinlenmeyi terciğ ederler.

Geceleri çevrenin güvenli olduğunu düşünen bu hayvanlar geceleri çok aktiftirler. 

Gece dışarı yemek için çıktıklarında çok yukarılara kadar zıplayabilmelerine rahmen 2 metreden daha yükseğe çıkmadan yemek arayışına girerler. 

Uzun bacakları sayesinde tek sıçrayışta 5 metre kadar zıplayabilen bu Tarsius’lar  dik duran küçük ince uzun dallara sarılarak durmayı terciğ ederler. 

Sunda ve Filipin cadı makisi Yalnız yaşarlarken, Sulavezi cadı makisi 4 – 8 bireyden oluşan aile grupları içinde yaşarlar.

Tarsius’ların Beslenmesi

Sevimli görünüşleriyle otobur hayvanlara benzeyen bu sevimli yaratıklar tam aksine tam etobur hayvanlardır. Beslenme biçimlerinde asla bitkisel olmayan famailyadan tek hayvanlardır. Bir çok Böcek türü yiyerek beslenen bu hayvanların yedikleri

Tarsier
Tarsier

içinde Termit,karınca,yengeç , kelebek,örümcek le beslenen bu hayvanlar avlayabilirlerse Kuş,yarasa, kurbağa , yılan givi küçük omurgagilleride yerler.

Büyük uzun parmakları sayesinde havada uçan kuşları rahatlıkla avlayabilirler. Avlarının ilk önce başını koparak yemeye başlayan bu hayvanlar hiç bitki tüketmez tam otobur hayvanlar arasında yer alır.

Tarsius’lda Üreme

cadi-markisi
cadi-markisi

Küçüçük vücutlarına rahmen gebelik süreleri oldukça uzundur. 6 ay kadar 180-190 gün arasında gebelik döneminden sonra çok yavrulama yapmayan bu türler tek bir yavru Dünya’ya getirirler. geçirirler.

Tarsius’ların gebeliklerinin uzun sürmesi gelişimini çok iyi tamamlamış çok güçlü ve sağlıklı yavrular doğurmalarını sağlar.

Yavrular Dünya’ya geldiğinde postları olur ve gözleri açık olarak doğarlar.  Yavrunun doğduğu ilk haftalar Anne ava çıkarken yavrusunu yanında götürür ve ağzında taşır.

Av esnasında yavrusunu dallar arasında kısa sürelerle yanlız bırakmak zorunda kalır. Sulavezi cadı makisi yavrusunu gece boyunca belirli aralıklarla yerini değiştirir ve bu işlemi 8-10 defa kadar gerçekleştirir.

Yavrular 80 gün emzirildikten sonra yavaş yavaş kendi beslenme yöntemlerini geliştirerek yetişkinler gibi beslenir. 2-3 yaşlarına geldiklerinde ergen yaşlarda bir genç olmuştur. Yetişkinlerin 16 yaşına kadar yaşadıkları bilenmekle beraber ömürlerinin uzunluğu ne kadar olduğu bilinmemektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz